середа, 26 грудня 2018 11:03

Знайшли повстанський архів зі списками загиблих
5

На Львівщині знайшли повстанський архів
Фото: "Гал-інфо"
На Львівщині знайшли повстанський архів
На Львівщині знайшли повстанський архів
На Львівщині знайшли повстанський архів
На Львівщині знайшли повстанський архів

Львівському музею "Тюрма на Лонцького" передали повстанський архів. Документи у бідоні знайшли у Самбірському районі на Львівщині.

У віднайденому архіві десятки документів, повідомляє "Гал-інфо".

Для збереження документи переклали фільтрувальним папером, який має витягнути із них зайву вологу. Потім їх помістять у морозильні камери, щоб виморозити папір. Волога, яка залишиться, кристалізується і розширить папір. Тоді документи можна буде розгортати.

"Коли ми проведемо усі маніпуляції, зможемо все відкрити і почати відчитувати їх. Документи можна відреставрувати. Нам траплялися матеріали і у набагато гіршому стані", - розповів директор музею Руслан Забілий.

У документах часто фігурує село Нижанковичі Старосамбірського району на Львівщині.

"В адміністрації ОУН були райони Нижанковичі та Меденичі. Це означає, що архів рівня надрайону. Ми встановимо за каталогами і структурою, до якого надрайону належали ці 2 райони, і будемо мати більше інформації", - розповів Забілий.

Архів складається із звітів, датованих 1946-1948 роками. Їх писали у звичайних шкільних зошитах.

Дослідників зацікавили списки загиблих повстанців, але зараз відкрити їх неможливо.

"Це дуже цікавий документ - "Список упавших. Репортажі". Іншими словами – це список загиблих із описом того, де і за яких обставин вони загинули. Також є список арештованих, але його теж наразі відкрити неможливо. В архіві є списки депортованих під час сумнозвісної операції "Захід" - "Реєстрація вивезених на Сибір родин". Вони у досить непоганому стані збереження. Є й робочий зошит зв'язкового, або референта пропаганди, він також потребує реставрації та консервації", - зазначив Забілий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сталін в образі чорта: показали архіви ОУН 1940-х

В архіві міститься зібрана повстанцями інформація про тих, хто співпрацював із радянською владою. Є списки комсомольців, інформація про установи Дрогобицького району, про місцеву адміністрацію. Вказані прізвища і місячна платня у карбованцях. Збереглися листи повстанців.

"Це оригінальні документи - роздрукована переписка провідників. Зверніть увагу на звернення: "Друже Май!". Це, така собі, робоча переписка. Йому писав повстанець на псевдо "Артим". Датується вона 1947 роком", - розповів директор музею.

В архіві є документи радянського зразка: військові квитки, свідоцтво про народження, комсомольські квитки.

"Нашу увагу привернув один документ - комсомольський квиток із вкладеною у нього фотографією. На світлині чоловік у військовій радянській формі. Документ виданий на ім'я Богдана Площинського у лютому 1946-го. Потрібно пошукати це прізвище у списках комсомольців, які містяться у цьому архіві", - сказав Руслан Забілий.

Бідон із документами 1949-1952-х, де були списки репресованих українців, знайшли у Янівських лісах біля Львова. Папери пролежали у землі 66 років.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли повстанський архів зі списками загиблих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути