Ексклюзиви
вівторок, 03 січня 2023 07:05

Знайшли посмертну золоту маску фараона

Знайшли посмертну золоту маску фараона
Археолог Говард Картер знайшов золотий саркофаг із мумією єгипетського фараона Тутанхамона Фото: explorer.life

У Єгипті експедиція під керівництвом британця Говарда Картера 3 січня 1924-го знайшла головний скарб піраміди єгипетського фараона Тутанхамона – у кам'яному саркофазі виявили золоту труну з мумією 19-річного правителя. У домовині лежала й посмертна маска фараона.

Британець Говард Картер займався археологією, з юності досліджував піраміди й храми Єгипту. Після восьми років марних пошуків у Долині царів уцілілої усипальниці якогось фараона, на скелястому схилі Картер знайшов уцілілу гробницю фараона Тутанхамона.

Тутанхамон царював у 1332–1323 роках до н. е. На місці його поховання звели склеп Рамзеса VI. Серед 28 єгипетських фараонів – лише його гробниця не пошкоджена. Археологи понад сім тижнів виносили скарби тільки з передньої та бокової кімнат чотирикімнатної гробниці. У "золотій залі" був кам'яний саркофаг померлого фараона. У золотій шафі-капличці в посудинах зберігалося серце, мозок і нутрощі покійника, вийняті, коли труп бальзамували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статую Венери знайшли на полі

У саркофазі з жовтого кварциту вагою понад тонну був дерев'яний футляр завдовжки 5 м і завширшки 3,5 м. Розкривши його, археологи знайшли позолочений рельєфний портрет покійника на повний зріст. Під нею – мумію фараона, вкриту золотою маскою. Смола склеїла мумію, а також приклеїла до неї золоту маску.

Досліджували гробницю аж до 1932-го. Загалом знайшли 3,5 тис. предметів. Загальна вага золотих виробів – 110,4 кг, маска завважки – майже 11 кг. Скарби й мумію передали в Каїрський Національний музей. Говард Картер покинув археологію і став працювати агентом музеїв і колекціонерів.

Християнську церкву в Єрусалимі "Гробу Господнього" 18 жовтня 1009-го повністю зруйнував халіф Фатимід Аль-Хакім бі-Амр Аллах. Сучасний Храм Гробу Господнього поділений між шістьма конфесіями християнської церкви, є однією з найвідвідуваніших святинь християнства.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли посмертну золоту маску фараона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути