Ексклюзиви
понеділок, 12 вересня 2022 08:19

Знайшли печеру з кольоровими малюнками, яким 18 тис. років

Знайшли печеру з кольоровими малюнками, яким 18 тис. років
Французькі вчені перемалювали найбільш знищені чи стерті малюнки печери Ласко. Фото Getty

Поблизу французького селища Монтіньяк 12 вересня 1940-го знайшли печеру з настінними малюнками віком 18 тис. років.

На південному заході Франції підлітки знайшли вхід до печери Ласко. На стінах побачили намальовані образи диких биків і коней. Фахівець із вивчення первісного мистецтва Анрі Брюілю вивчав печерні картини три місяці. Шар мармуру захистив її вапняні стіни від вологи і плісняви – тому малюнки добре збереглися.

Печера містила майже 6 тис. малюнків - тварини, людські фігури та абстрактні знаки. Кольори малюнків в печері – чорні та жовті, червоні та білі, їх пращури отримували з деревного вугілля та марганцю та охри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Храм допомогли звести слони

Печеру назвали історичною пам'яткою Франції і світовим відкриттям року. Через чотири роки після Другої світової війни Ласко відкрили для публічного огляду. Для цього розкопали вхід, провели додаткову вентиляцію, провели електричне освітлення. Вхід у печеру закрили важкими бронзовими дверима. Щодня печеру відвідували до тисячі туристів з усього світу.

Через 20 років малюнки вкрилися білими плямами і кристалами. Висока температура й штучне освітлення стали причиною поширення колоній водоростей та грибків на стінах печери. Доступ у Ласко закрили. Поруч спорудили штучну печеру, всередині якої точно відтворили усі наскельні зображення. Ласко II відкрили 1983-го.

У Дрездені німецькі археологи розкопали підвал-бомбосховище, що належав кафе "Зоммер". Знайшли полиці, наповнені пляшками з вином, та гори вцілілого посуду Майсена - найкоштовнішої порцеляни Європи.

Підвал-бомбосховище належав кафетерію "Зоммер", 1945-го такі бомбосховища були обов'язковими для всіх закладів. На дерев'яних полицях зберігали посуд марки "Майсенська порцеляна". Вогонь вибухів плавив скляні пляшки: деякі деформовані.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли печеру з кольоровими малюнками, яким 18 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути