понеділок, 19 листопада 2012 17:05

Знайшли найстаріше послання в пляшці віком 97 років

Знайшли найстаріше послання в пляшці віком 97 років
Фото: lacruax.com

До рук шотландського шкіпера потрапило найстаріше послання в пляшці, яким вже зацікавилися в Книзі рекордів Гіннесу. Щасливчика звуть Ендрю Ліпер, він виявив пляшку в Північному морі біля Шетландских островів 12 квітня.

Відкоркувавши пляшку і прочитавши повідомлення, він зрозумів, що воно було написане 97 років і 309 днів тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дайвери виявили біля Севастополя цвинтар затонулих кораблів

До цієї пляшки рекорд утримувало 92-річне послання. Цікаво, що попередній рекордсмен був вивуджений другом Ліпера, Марком Андерсоном в 2006 році.

Знайдена нещодавно пляшка отримала маркування 646B. У ній, на щастя, знаходилося не прохання про допомогу, а листівка з проханням вказати дату виявлення – і відправити лист главі Риболовецької ради Шотландії. Тому, хто так зробить, належала нагорода в шість пенсів. На початку літа 1914 року пляшку кинув в море капітан К. Х. Браун з Навігаційної школи в Глазго. Пляшка виявилася однією з майже 2 тисяч посудин, кинутих в море з дослідницькою метою, – повідомляє Discovery News.

Вчений Біл Террел з Шотландської асоціації морських досліджень для преси уточнив, що багато з кинутих у той час у води пляшок дійсно допомогли зробити деякі відкриття. Так, завдяки проекту встановили, що течії огинають береги Шотландії за годинниковою стрілкою. А журнал із записами капітана Брауна поповнюється відомостями навіть сьогодні.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найстаріше послання в пляшці віком 97 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути