вівторок, 16 березня 2021 12:17

Знайшли найдавніші золоті прикраси на території Європи

На лігнітовій шахті угорського села Бюккабрань у могильниках мідно-кам'яного віку археологи виявили десятки дрібних золотих артефактів. Знахідкам близько 6 тис. років.

Розкопки в Бюккабрані ведуть з 2007 року. Під час останніх досліджень розкопали 34 могили, більшість із яких були достатньо скромними. Прикраси вдалося виявити в могилах 3 дорослих жінок. Припускають, що вони були частиною їхніх головних уборів чи одягу, повідомляє Hungarian insider.

Унікальність знахідок полягає в тому, що віком вони сягають найперших проявів європейського ювелірного мистецтва. Попри те, що старші на 600-200 років золоті вироби раніше знаходили в енеолітичних пам'ятках Болгарії, ці є винятковими та майстерно виготовленими.

Автор: Herman Otto Museum
  Золоті елементи могли прикрашати головні убори жінок
Золоті елементи могли прикрашати головні убори жінок

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка натрапила на скарб вікінгів у полі

Археологи розповіли, що їх також зацікавило поховання одного чоловіка. При ньому не знайшли золота, але давні люди поклали до могили тріснуте кам'яне лезо, поліровану кам'яну сокиру і цільну мідну кирку вагою 900 г. Припускають, що остання була радше символом лідерства - скіпетром, аніж інструментом. Адже така кількість міді була надто цінною, щоб її псувати.

Предмети вивчать ретельніше та передадуть до музею Германа Отто в Мішкольці.

В Управлінні старожитностей Ізраїлю вперше показали золоті артефакти, виявлені під час розкопок в місті Рамла. Їм близько 1 тис. років.

Розкопки тривали з 2006-го. У Рамлі фахівцям вдалося розкопати залишки багатьох будинків та торгівельних крамниць раннього ісламського періоду. Найцікавіші предмети знайшли саме в крамницях, зокрема, під час розкопок однієї виявили керамічний глечик, наповнений золотими динаріями VIII-XI ст.

У крамниці поруч археологи виявили скарб ювелірних прикрас - 3 золотих і 6 срібних браслетів часів правління династії Фатімідів XI ст. Усі відрізняються не лише формою, але й технікою виготовлення.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавніші золоті прикраси на території Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути