неділя, 19 липня 2020 09:20

Знайдений камінь став ключем до розгадки ієрогліфів

Знайдений камінь став ключем до розгадки ієрогліфів
На плиті зафіксована подяка жерців царю Єгипта Птолемею V Епіфаній. Фото: Британський музей.

Поблизу міста єгипетського міста Розетта серед старої будівлі лейтенант П'єр-Франсуа Бушар 19 липня 1799-го знайшов незвичну плиту з ієрогліфами. Розшифрував тексти французький історик Жан-Франсуа Шампольйон. Розетський камінь зберігають у Британському музеї.

Вважають, що цей камінь висічений в елліністичний період в Єгипті. Його перевезли у ранньохристиянський період під час будівництва Форту Жюльєн поблизу містечка Розетта, неподалік від Александрії. Під час наполеонівської кампанії в Єгипті камінь знайшов французький лейтенант П'єр-Франсуа Бушар. Це був перший давньоєгипетський двомовний напис відновлений у наш час. Він викликав широкий суспільний інтерес. Розетський камінь став ключем до розшифрування єгипетських ієрогліфів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли календар ацтеків

Після відкриття каменю його відправили до Каїра, де за рік до того за наказом Наполеона відкрили Інститут Єгипту. Починаючи з 1802 року він доступний для широкого загалу в Британському музеї і є там найвідвідуванішим експонатом.

Верхній і середній написи зроблено давньоєгипетськими ієрогліфами і демотичним письмом (поширеним у тодішню епоху скорописом). Нижній напис зроблено однією з давньогрецьких мов — койне. На плиті зафіксована подяка жерців царю Єгипта Птолемею V Епіфану. До відкриття Розетського каменя і його подальшої розшифровки, стародавню єгипетську мову та писемність не розуміли. Цю здатність втратили ще до падіння Римської імперії.

Календар ацтеків знайшли 17 грудня 1790 року в Мексиці. На базальтовому диску діаметром 3,66 м вирізьблені зображеннями, які позначають роки і дні. У центральній частині - зображення бога Сонця Тонатіу. Його виготовили між 1502 і 1521 роками.

Зараз ви читаєте новину «Знайдений камінь став ключем до розгадки ієрогліфів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути