середа, 28 листопада 2012 14:06

Знайдені скелети племені майя розповіли про голод і занепад

Свідчення того, що представники колись процвітаючої цивілізації майя дуже бідували до того часу, коли на їхні території прийшли європейські завойовники в 16-му столітті, були виявлені в районі стародавнього поселення на східному узбережжі Мексики. На цій ділянці археологи виявили десятки кістяків немовлят з явними ознаками недостатнього харчування і гострої анемії.

Виявлені на нещодавно відкритій археологічній ділянці Сан-Мігуеліто недалеко від міста Канкун, Мексика, людські останки були витягнуті з 11 руїн стародавніх будинків, які датуються Пізнім посткласичний період цивілізації Майя (1200-1550 роки).

Археологи з Національного інституту антропології та історії оцінили, що на цій ділянці виявлені поховання не менше 30 дітей віком від 3 до 6 років. Більшість з них померла від голоду та пов'язаних з недоїданням хвороб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорога виявилася найбільшою дамбою індіанців майя

"Ці скелети 16-го століття вказують на високий рівень дитячої смертності, який став результатом голоду, - вважає археолог Сандра Елізалде (Sandra Elizalde). - Деякі з цих дітей були поховані зі скромними підношеннями, типовими для дуже бідних народів. Одна з могил містила статуетку у формі колібрі, а інша - статуетку літньої жінки з детальним зображенням зморшок на обличчі".

Стратегічно розташований при вході в лагуну Нічупте, Сан-Мігуеліто був важливим торговим центром Ммйя в доколумбову епоху (1200-1350 роки). "Населення експлуатувало морські ресурси, а місто процвітало", - сказали археологи.

Серед доколумбових структур, які були побудовані в цьому районі, була Велика піраміда висотою 8 метрів і шириною 12 метрів, а також 4 архітектурних комплекси, де було виявлено більшість поховань. Життя цих людей радикально змінилася з приходом іспанців на півострів Юкатан.

Завоювання цих територій відрізнялося від завоювань інших частин Центральної Америки через те, що тут було дуже багато розкиданих міст. Щоб захопити їх всі, іспанцям знадобилося 20 років, після чого завойовники оселилися в основному на заході (штати Юкатан і Кампече). Всі східні райони Центральної Америки страждали від того, що важливі торговельні маршрути Майя були перекриті. В остаточному підсумку Сан-Мігуеліто спорожнів.

Крім поховань дітей, археологи також виявили 17 могил, що належать дорослим людям, але деякі з останків були дуже фрагментовані, тому їх неможливо ідентифікувати.

"Два тіла з 17 були поміщені в керамічні урни, тоді як інші були знайдені з простими підношеннями, такими як оленячі роги, ніж і наконечники для списів", - сказала Елізалде.

Археологи також виявили фрагменти фрескового живопису із зображеннями тварин і морськими пейзажами, гончарні вироби, кам'яні знаряддя праці, сережки з черепашок з вигравіруваними портретами.

Зараз ви читаєте новину «Знайдені скелети племені майя розповіли про голод і занепад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути