Ексклюзиви
середа, 31 липня 2019 11:17

Змінили порядок розгляду кримінальних справ

Змінили порядок розгляду кримінальних справ
Наказом 31 липня 1937-го активовано трійки НКВД Фото: simblago.com

Голова НКВС Микола Єжов підписав таємний наказ №00447 щодо створення "трійок" НКВД 31 липня 1937-го. Мали за завдання прискорений розгляд справ "антирадянської діяльності".

На підставі цього наказу про "колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів" до листопада 1938-го ув'язнили 820 тис. людей. З них стратили до 400 тис. Решту відправили до ГУЛАГу. Чекісти значно перевищували свої повноваження, початкові квоти наказу становили цифри 233 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З учасника Норильського повстання зняли всі обвинувачення

"Трійки" НКВД формувались на рівні області. До складу входили начальник підрозділу НКВД, прокурор і секретар обкому партії. У процесі слідства керувались спрощеною процедурою без права на захист обвинуваченого, що прямо суперечило Сталінській Конституції 1936-го. Пізніше Сталін особисто дав вказівку нижчим партійним органам не втручатись у справи чекістів.

"Відомо, що всі буржуазні розвідки застосовують фізичний вплив щодо представників соціалістичного пролетаріату і до того ж застосовують його в найпотворніших формах. Питається, чому соціалістична розвідка повинна бути більш гуманна щодо затятих агентів буржуазії, заклятих ворогів робітничого класу і колгоспників?" - сказав Сталін.

Окрім карних злочинців, під дію закону потрапляли селяни, духовенство, інтелігенція та колишні опозиціонери радянської влади.

Біля райцентру Шумськ на Житомирщині археологи історичного об'єднання "Пошук" знайшли останки 29 жінок і дітей. Майже 100 років тому їх вбили чекісти — агенти Всеросійської надзвичайної комісії з боротьби з контрреволюцією.

Зараз ви читаєте новину «Змінили порядок розгляду кримінальних справ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути