пʼятниця, 26 липня 2019 08:20

Чекісти вбивали дітей шаблями. Шкодували кулі

Чекісти вбивали дітей шаблями. Шкодували кулі

Біля райцентру Шумськ Житомирської області археологи історичного об'єднання "Пошук" знайшли останки 29 жінок і дітей. Майже 100 років тому їх вбили чекісти — агенти Всеросійської надзвичайної комісії з боротьби з контрреволюцією.

— Цих людей вбили 1917–1921-го, — розповідає дослідник 50-річний Олександр Ловинюк. — Тоді більшовики проводили політику "воєнного комунізму", насаджували свою ідео­логію. Продзагони ходили по селах, відбирали всю їжу. Незгодних прибирали чекісти. Чоловіки брали зброю і йшли в ліс. Тому більшість решток — жіночі і дитячі. Їх брали у заручники і вбивали, якщо чоловік не здавався.

Черепи жінок і дітей пробиті тупим ромбовидним предметом.

— На жінок і дітей чекісти шкодували куль, — продовжує дослідник. — Вбивали шаблями, штиками і всім, що потрапляло під руки. Скидали в яму голими. Ці села були багатими, люди мали ланцюжки, намиста, образки, хрестики, персні. Але ми нічого не знайшли.

На місці, де їх виявили, раніше було село Великий Шумськ. Але під час Голодомору 1932–1933-го його занесли на "чорну дошку" — відібрали всі продукти. Людей, які вижили, вивезли в Сибір.

Зараз ви читаєте новину «Чекісти вбивали дітей шаблями. Шкодували кулі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути