четвер, 12 січня 2023 14:02

Життя після смерті: професора заморозили, щоб колись воскресити

12 січня 1967 року в США вперше заморозили людину. Це був професор психології Джеймс Бедфорд, який помирав від раку нирок з метастазами в легенях.

Технологія із заморожування мертвого тіла або окремих його частин для подальшого зберігання - називається кріонікою.

Вперше гіпотезу про те, що людей можна заморожувати, аби пізніше розморозити та вилікувати їхні хвороби - висунув Роберт Еттінгер у книзі "Перспективи безсмертя" 1962-го. За три роки після книги Еттінгера відбувся перший експеримент із заморожування людини, який, вийшов невдалим. А вже 1967-го "Каліфорнійська спільнота кріології" заморозила другу людину – Джеймса Бедфорда.

Автор: vestnik.az
  Тіло Джеймса Бедфорда успішно заморозили
Тіло Джеймса Бедфорда успішно заморозили

Наприкінці життя Бедфорд страждав від раку нирок і погодився на експеримент. Професор був оптимістично налаштований і пожертвував $100 тис. на розвиток технологій замороження. Значну частину цих коштів родина професора Бедфорда у майбутньому витратила на судові позови з вимогами його поховання.

"Бедфорд не розраховував на повернення до життя, - каже тогочасний керівник КСК Роберт Нельсон. - Він лише хотів стати в пригоді науці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада почала знищувати незрячих співців

Процес заморожування тіла почався, як тільки Бедфорд помер. Під час процедури тіло охолодили у крижаній бані, щоб поступово зменшити температуру. Потім злили кров і замінили її на антифриз, щоб зупинити появу в організмі шкідливих кристалів льоду. Потім тіло перемістили у капсулу із рідким азотом температурою -196°C.

Нині тіло професора Джеймса Бедфорда залишається збереженим в організації Alcor Life Extension Foundation.

У США є дві великі компанії, які нині пропонують послуги посмертного заморожування - Alcor в Аризоні та Інститут Кріоніки в Мічигані.

У компанії Alcor близько 1 тис. клієнтів, заплатили по $255 тис. за повну консервацію свого тіла або тіл своїх близьких після смерті. Компанія кріонувала 149 клієнтів, наймолодший з яких помер у 2 роки.

У мічиганському Інституті кріоніки послуга коштує дешевше - $28 тис. Саме ця організація 2016 року кріонувала тіло 14-річної мешканки Великої Британії, яка хворіла на невиліковну форму раку і домоглася в суді права на посмертну заморозку.

В Інституті кріоніки заморожені 160 тіл, і близько 2 тис. осіб уклали контракти заздалегідь. Інститут заморожує не тільки людей - у списку є близько 100 домашніх тварин.

У Єгипті експедиція під керівництвом британця Говарда Картера 3 січня 1924-го знайшла головний скарб піраміди єгипетського фараона Тутанхамона – у кам'яному саркофазі виявили золоту труну з мумією 19-річного правителя. У домовині лежала й посмертна маска фараона. Детальныше про цінну знахідку читайте в матеріалі Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Життя після смерті: професора заморозили, щоб колись воскресити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути