Ексклюзиви
середа, 29 липня 2020 10:51

Завершився суд над винуватцями ядерної катастрофи

Завершився суд над винуватцями ядерної катастрофи
Віктор Брюханов, Анатолій Дятлов і Микола Фомін сидять на лаві підсудних у Чорнобилі Фото: blog-gp

Судовий процес над звинуваченими у справі про аварію на Чорнобильській АЕС завершився 29 липня 1987 року в Будинку культури у Чорнобилі. Тривав з 7 липня.

На лаві підсудних перебували директор станції Віктор Брюханов, головний інженер Микола Фомін, його заступник Анатолій Дятлов, начальник реактивного цеху Олександр Коваленко, інспектор Держатоменергонагляду Юрій Лаушкін і начальник зміни станції Борис Рогожкін.

Їх звинувачували у порушенні правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах, у халатності, а також у зловживанні службовим становищем. Нагадали і про наслідки аварії.

Засідання розпочиналися об 11:00 і завершувалися о 19:00. Офіційно були відкритими, однак до самого міста можна було потрапити лише за спеціальними пропусками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США розсекретили документи про Чорнобильську катастрофу

Більшість місць у залі займав персонал станції. До суду допустили радянських й іноземних журналістів, проте до зали їм дозволили зайти лише двічі - під час оголошення звинувачень і у день оголошення вироку.

Підсудні давали власні показання. Також на засіданнях виступили близько 40 свідків і декілька постраждалих. Деякі з них свідчили на користь підсудних, наголошуючи на недосконалості конструкції реактора, про яку ніхто не знав. Але уже 24 липня підсудні виголошували останні слова.

Усі заявили, що визнають власну провину, однак частково, і бажають лише справедливості. Брюханов визнав, що не добився дотримання правил ядерної безпеки персоналом, втім, назвав аварію результатом вкрай сумнівного збігу обставин.

В результаті він, Фомін і Дятлов отримали по 10 років виправної колонії. Рогожкін - 5, Коваленко - 3, Лаушкін - 2. Усі були сильно опромінені.

Історія Чорнобильської АЕС почалася 1972 року. 15 серпня в 11:00 урочисто залили перший кубометр бетону у фундамент енергоблоку та заклали капсулу з листом до майбутніх поколінь.

1-й блок ввели в експлуатацію 1977-го. Та вже за 5 років на АЕС сталася перша аварія - потужний викид радіоактивних речовин в атмосферу. Забруднено велику територію, але влада назвала наслідки впливу на навколишнє середовище незначними.

Уночі 26 квітня 1986 року вибухнув реактор 4-го енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції. До Києва від неї - 120 км, до кордону з Білоруссю - лише 11. Ця аварія стала наймасштабнішою в історії атомної енергетики. Радіація поширилась на 200 тис. кв. км. Для її ліквідації загалом залучили понад 600 тис. людей. Уряд СРСР намагався приховати катастрофу.

Зараз ви читаєте новину «Завершився суд над винуватцями ядерної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути