Ексклюзиви
четвер, 09 квітня 2020 13:33

Загинув в аварії журналіст і політик
5

Олександр Кривенко
Фото: "Історична правда"
Олександр Кривенко (сидить у центрі)  з колегами
Обкладинка останнього номера "Поступу"
Олександр Кривенко з доньками
Похорон Кривенка на Личаківському цвинтарі у Львові

В автокатастрофі загинув журналіст Олександр Кривенко 9 квітня 2003 року, о 2:20. Вночі він повертався у Volkswagen Golf з поминок за загиблим в Іраку телеоператором Тарасом Процюком.

Аварія сталася на трасі Київ - Чернігів - Нові Яриловичі. Разом із ним загинув працівник офісу координатора проєктів ОБСЄ в Україні Гізо Ґрдзелідзе.

У Верховній Раді Кривенка вшанували хвилиною мовчання під час відкриття ранкового засідання.

"Він сміявся, але не насміхався. Найчастіше сміявся над собою. Коли мусів вдавати когось не йому властивого. Пам'ятаю, як 1990-го навесні ми їхали до Мюнхена, щоб знайти гроші, зокрема на "Поступ", - згадував історик Ярослав Грицак. - З нас чотирьох один Сашко мав пристойний костюм. Домовилися про зустріч у баварському міністерстві. І що ви думаєте: у черзі на кордоні він пішов курити і забув запхати назад у машину костюм, після того як авто потрошили прикордонники. На прийом до баварського міністра він прийшов у светрі і, зрозуміло, без краватки. Але гроші все одно дістав".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дмитро Тимчук загинув від пострілу в голову

У пам'ять про Олександра Кривенка львівські журналісти щороку 13 травня присуджують премію "За поступ у журналістиці". 2004-го її отримав політичний оглядач газети "Дзеркало тижня" Сергій Рахманін, 2006-го - журналіст Сергій Лещенко, 2007-го - головний редактор журналу "Фокус" Вахтанг Кіпіані, 2010-го - журналіст сайту "Українська правда" Мустафа Наєм, 2017-го - журналіст Роман Вінтонів, 2018-го - редактор інтернет-газети "Збруч" Орест Друль, 2019-го - журналістка Ірина Славінська.

В Українському католицькому університеті відбувається "Лекція Свободи" пам'яті Кривенка.

Олександр Кривенко народився 13 травня 1963 року у Львові. Закінчив філологічний факультет університету імені Івана Франка. Працював на кафедрі української літератури.

Наприкінці 1980-х Кривенко долучився до створення громадських організацій "Товариство Лева" та "Меморіал", був делегатом установчого з'їзду Народного руху України.

Кривенко був редактором львівських газет "Поступ" і "Post-Поступ". З лютого 1998-го до червня 1999 року працював головним редактором "Телевізійної служби новин" на телеканалі "1+1". Протягом кількох місяців 2002 року Олександр Кривенко виконував обов'язки прессекретаря об'єднання опозиційних політиків "Форум національного порятунку". Був членом асоціації "Нова література", Асоціації українських письменників, НСЖУ, співавтором "ЕнциклопедіЇ нашого українознавства".

2002 року він заснував інформаційний проєкт "Громадське радіо".

В Олександра залишилися чотири доньки - Оксана, Соломія-Василина, Анастасія-Марія, Орися-Домна.

Зараз ви читаєте новину «Загинув в аварії журналіст і політик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути