Ексклюзиви
середа, 11 березня 2020 12:48

Заборонили продавати Біблію

Заборонили продавати Біблію
Радянські робітники читають газету "Безбожник". Фото: fishki.net

У СРСР заборонили продавати Біблію та ввозити її з-за кордону 11 березня 1931-го. Книгу прирівняли до антирадянської літератури.

Перед тим більшовики встигли відокремити церкву від держави та освіти, арештувати патріарха Тихона та членів Синоду колишньої Російської імперії, розстріляли безліч священників. Також вони провели масштабну кампанію з вилучення церковних цінностей та перетворення храмів на будівлі світського призначення. У багатьох із них читали лекції про шкоду релігії. Організували й союз войовничих атеїстів. Заборона священної книги християн ставала питанням часу.

"Наше головне завдання - боротьба з релігією. Ми маємо дати рішучий і нещадний бій чорносотенному духовенству", - любив казати Володимир Ленін. Чорносотенцями з початку XX ст. називали ультраправі організації, що виступали під гаслом російської монархії та антисемітизму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церкву Московського патріархату створили за наказом Сталіна

Біблію називали збіркою єврейських міфів, що їх церковники використовують для затьмарення свідомості народу. У Радянській енциклопедії Ісус Христос зображався міфічною особою. Людям пропонували дивитися "Кумедну Біблію", повну антирелігійних карикатур. Її написав ще 1882-го француз Лео Таксіль.

Наявність книги вдома розцінювалась як можлива участь у "антирадянських, іноземних та релігійних організаціях", що могло призвести до розстрілу або заслання у трудові табори.

Попри заборону Біблія ходила по руках нелегально. Її можна було дістати на чорному ринку за величезні кошти. Популярним був і скорочений самвидав, адже підготувати величезне видання було майже неможливо. Деякі люди переписували книгу вручну та читали в рукописі.

Уперше Біблію дозволили видати 1956-го. Тираж складав близько 25 тис. примірників. Повний дозвіл на видання надали лише у 1980-х.

1933 року католицька церква у Ватикані готувалася святкувати 1900-річчя смерті і воскресіння Ісуса. На честь цієї події тодішній папа Пій XI (в миру - Аброджіо Даміано Акілле Раті, італієць із Рима) засудив християнські гоніння в СРСР і відслужив спеціальну месу на підтримку переслідуваних католиків СРСР, де засудив убивства священників та "моральне розбещення молоді".

Зараз ви читаєте новину «Заборонили продавати Біблію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути