середа, 27 березня 2013 13:41

У СРСР Папу Римського називали слугою капіталізму

Автор: Фото: istpravda.ru
  "Наш ответ папе римскому заключается в укрепленни обороноспособности нашей страны..." - закінчувалась брошура
"Наш ответ папе римскому заключается в укрепленни обороноспособности нашей страны..." - закінчувалась брошура

80 років тому у Ватикані також пахло великою політикою - католицька церква готувалася святкувати 1900-річчя смерті і воскресіння Ісуса, пише "Історична правда".

На честь цієї події тодішній папа Пій XI (в миру - Аброджіо Даміано Акілле Раті, італієць з Рима) засудив християнські гоніння в СРСР і відслужив спеціальну месу на підтримку переслідуваних католиків СРСР, де засудив вбивства священиків та "моральне розбещення молоді". У тому ж році між Німеччиною, в якій щойно прийшли до влади нацисти, і Святим Престолом був укладений конкордат, згідно з яким церква визнавала нацистський режим, а уряд гарантував права католицької церкви. Це небувала справа для країни, де зародився протестантизм. Втім, досить скоро нацисти самі порушили умови угоди, заборонивши діяльність католицьких благодійних організацій, і папа постарався відмежуватися від нацизму - настільки, наскільки це було можливо зробити в фашистській Італії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РПЦ пожалілися Папі на УГКЦ: "В Україні не може бути патріарха крім Кирила"

Тим часом в СРСР ці дві події були проінтерпретовані як оголошення "хрестового походу" проти комунізму та СРСР. Більшовики відповіли асиметрично - оголосили хрестовий похід проти самого папи. Можливо, вони б оголосили похід і проти самої церкви, але планомірне знищення християнських церков всіх конфесій вже і так велося в СРСР з початку 20-х.

Однак у країні пройшла хвиля арештів німецьких католицьких священиків, які ще лишилися, висвячених у сан з благословення папи - їх усіх звинуватили в створенні "контрреволюційної фашистської організації", а незабаром із Москви був висланий останній римсько-католицький єпископ на території Радянського Союзу.

Війна велася і на ідеологічному фронті: книжкові магазини країни наповнили брошури Союзу войовничих безбожників. Ці документи є актуальними і сьогодні, оскільки представляють епоху абсурду 30-х, адже і сьогодні сучасна державна машина пропаганди в Росії знову запускає в хід багато риторичні обороти цього пасквіля. Тільки замість Ватикану - Держдеп, замість "попівщини" - діячі опозиції, "креакли", але сам настрій ненависті й непримиренності до інакомислення й свободи залишився все той же, повідомляє видання.

Зараз ви читаєте новину «У СРСР Папу Римського називали слугою капіталізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути