пʼятниця, 02 березня 2012 15:27

Заборона лекції ненависника Бандери перетворила б його на мученика - історик

Заборона лекції ненависника Бандери перетворила б його на мученика - історик

Історик Володимир В'ятрович задоволений тим, що лекція німецького дослідника Ґжеґожа Россолінського-Лібе відбулася, незважаючи на наміри зірвати її.

Ця подія буде корисною для українського суспільства, переконаний вчений.

"Власне лекція показала досить низький рівень компетентності молодого науковця. Можливо, це буде корисно йому, якщо він зрозуміє ті зауваження, які вчора прозвучали. У будь-якому випадку вона буде корисною всім. Тому що якби не було цієї лекції, то некомпетентність, яку він проявив, замінили б якимось міфом про те, що він насправді має якісь особливі знання, які йому не дозволили висловити. В результаті молодого, не дуже досвідченого історика, перетворили б на мученика, якому заборонили сказати дуже важливі і правдиві речі", - зауважив В'ятрович у коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаріон хоче знайти якомога більше грошей на премію імені Бандери

Головний аргумент Россолінського - широке коло джерел - В'ятрович не сприймає. Він сказав: "Навіть ті документи, які він використовував у своїй роботі, він аналізував не критично. Він не досліджував походження документів і часто для підтвердження тієї чи іншої тези використовував дуже сумнівні документи".

До того ж, за словами В'ятровича, німецький історик не пояснив якими саме документами користувався та у яких архівах працював. На думку вченого чи не найголовніший для дослідників українського національного руху 30-40-х років є архів СБУ в Києві. Наскільки глибоко Россолінський вивчав його матеріали є великим питанням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник відмовився висловити свою думку про Голодомор

Також В'ятровича обурив сам формат лекції: "Це, на жаль, не були дискусія. Це була лекція, яка тривала понад годину. Свої рефлексії чи запитання слухачі могли викласти за 4 хвилини, не більше".

Дивним історику також видалися заходи безпеки у посольстві, коли у запрошених вилучали всю цифрову техніку. Це позбавило їх можливості зафіксувати основні думки Россолінського, що надалі створило незручності.

Зараз ви читаєте новину «Заборона лекції ненависника Бандери перетворила б його на мученика - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути