понеділок, 02 червня 2008 17:45

Україна чекає, що Росія оприлюднить цікавіші документи про ОУН-УПА

Інститут національної пам"яті вважає розсекречені на даний момент Федеральною службою безпеки Росії документи НКВС-МДБ СРСР про діяльність ОУН-УПА не дуже цікавими. Про це на прес-конференції заявив начальник архівного відділу інституту Володимир Вятрович.

"На жаль, перші з оприлюднених документів - не найцікавіші з тих, що містяться в архівах ФСБ", - сказав він.

За словами Вятровича, деякі матеріали можна було і не розсекречувати, оскільки інформація, що міститься в них, є загальновідомою, а інші - тому що вони є очевидним прикладом отриманої під тортурами інформації, коли допитуваний готовий був зізнатися в чому завгодно.

Водночас, він зазначив, що за тією уривчастою інформацією, яка міститься в розсекречених документах, можна отримати уявлення про те, за що і проти кого боролися українські націоналісти, про репресії, яких вони зазнавали з боку німців, про підтримку, яку надавало їм місцеве населення.

Вятрович підкреслив, що обнародування частини архівів ФСБ є позитивною тенденцією, проте він хотів би побачити з боку російських колег системну роботу з даного напрямку і оприлюднення більш інформативних і концептуальних документів.

Зокрема, він висловив надію на розсекречення інструкцій про створення НКВС агентурно-бойових груп щодо компрометації українського визвольного руху, документів про геноцид українського народу в 1932-1933 роках, боротьбі з дисидентами.

ФСБ Росії розсекретила документи НКВС-МДБ СРСР про діяльність Організації українських націоналістів - Української повстанської армії на території України в роки Великої Вітчизняної війни і 29 травня розмістила їх на офіційному сайті Міністерства закордонних справ РФ.

24 жовтня минулого року Український інститут національної пам"яті офіційно просив президента Віктора Ющенка звернутися до російської сторони з ініціативою "розсекретити архіви КДБ часів Другої світової війни, зокрема, в частині, де йдеться про діяльність ОУН-УПА та псевдобандерівських груп НКВС", повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Україна чекає, що Росія оприлюднить цікавіші документи про ОУН-УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути