четвер, 24 вересня 2020 14:04

Забиті базари та гуцули з цигарками - яким був популярний курорт 90 років тому
27

Показали фотографії Косова та його мешканців 1930-х років
Фото: facebook.com/old.border.mandrivka/
Показали фотографії Косова та його мешканців 1930-х років
Показали фотографії Косова та його мешканців 1930-х років
Показали фотографії Косова та його мешканців 1930-х років
Показали фотографії Косова та його мешканців 1930-х років

Показали фотографії міста Косова та його жителів 1930-х. Нині місто є райцентром Косівського району Івано-Франківської області.

Світлини опублікувала у Facebook спільнота "Мандрівка Старим Кордоном".

Після розпаду Австро-Угорської імперії у листопаді 1918 року місто увійшло до складу Західно-Української Народної Республіки. За 7 місяців владу над ним перебрали румуни, а незабаром поляки. Косівський повіт включили до Станіславівського воєводства.

Косів славився як гарний карпатський курорт. Через масовий наплив відпочивальників у місті та його околицях збільшилася кількість пансіонатів. Також у 30-х став центром гуцульського прикладного мистецтва. Тут працювали килимарні, трикотажні фабрики, крамниці, розвивався і гончарний промисел. Проте задля підтримки власної промисловості польська влада гальмувала місцеву соляну і позакривала солеварні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Який вигляд мало ''місто мрій'' 85 років тому

До початку Другої світової війни в місті діяв центр природної медицини під керівництвом доктора Аполінарія Тарнавського. Він прославився застосуванням нетрадиційних методів лікування, зокрема за допомогою творчої атмосфери.

У Косові жило багато євреїв, діяли різноманітні єврейські культурні товариства та партії. Існували й польські та українські товариства - "Руська Бесіда", "Просвіта", "Пласт", "Луг" та українські політичні партії, зокрема нелегально працювала КПЗУ. У місті діяв й невеликий осередок ОУН.

1937 року поляки змінили назву міста на Kosow Huculski - Косов Гуцульський.

Пропонуємо переглянути світлини із міста Коломия теперішньої Івано-Франківської області. Вони зберігаються в польському цифровому архіві. Їх зроблено протягом 1920-х.

Тоді Коломия була повітовим містечком, одним із найбільших у тогочасному Станіславівському воєводстві. Більшість вивісок на будівлях - польською мовою, бо населений пункт входив до складу Другої Речі Посполитої.

На фото можемо побачити, як вирує торгівля на вулицях. Гончарні вироби та інші товари продавці розмістили на тротуарах та дорогах.

Зараз ви читаєте новину «Забиті базари та гуцули з цигарками - яким був популярний курорт 90 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути