Ексклюзиви
неділя, 20 травня 2018 09:18

За одну ніч у Києві розстріляли 563 людини

За одну ніч у Києві розстріляли 563 людини
Опізнання тіл із масового поховання репресованих у Вінниці. Знайдено біля 10 тис. осіб Фото: politiko.ua

Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій. Згадують жертв Великого терору проведеного радянською владою у 1937-1938 роках. Лише за одну ніч 19 травня 1938-го у Києві у в'язницях НКВД розстріляли 563 людини. Це була найкривавіша ніч у місті.

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства.

Розстріли проводилися на подвір'ях в'язниць, у підвалах НКВД або безпосередньо на місцях масових захоронень, повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Почався Великий терор оперативним наказом НКВД СРСР № 00447 "Про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів" від 30 липня 1937 року. Наявні накази і листування свідчать, що масові репресії готувалися заздалегідь. Наказом їх лише формалізували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили виставку про "Великий терор" в Україні

Протягом 1937-1938 на території УРСР засудили 198 918 осіб. Дві третини – до розстрілу. Решту - відправили до в`язниць і таборів.

Одним із найбільших масових поховань є Биківня в Києві. Встановлено імена понад 19 тисяч розстріляних громадян.

20 травня 2018 року на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" (Броварський проспект у Дніпровському районі м. Києва) вшанують пам'ять жертв політичних репресій.

З 11:00 по 12:00 пройде церемонія вшанування жертв політичних репресій за участі президента Петра Порошенка та інших високопосадовців. У 12:10 – 14:00 відбудеться міжконфесійний молебень за жертвами політичних репресій, мітинг-реквієм і виступ Національного хору імені Г. Г. Верьовки.

Зараз ви читаєте новину «За одну ніч у Києві розстріляли 563 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути