пʼятниця, 19 липня 2013 12:40

За невчасну доставку листів поштаря у 17 столітті ув'язнювали
11

Фото: Фото: Ольга Швед

Музей найстарішої пошти Східної Європи знаходиться у Львові, у Палаці Бандінеллі на площі Ринок, 2.

Історія поштового зв'язку у Львові починається із 17 століття, коли сюди переїхав італійський купець Роберто Бандінеллі. Він вирішив зайнятися незвичною для міста справою – започаткував тут класичну пошту європейського зразка. Пізніше король Сигізмунд ІІІ надав йому привілей на утримання регулярної королівської пошти.

Поштарі Бандінеллі відправляли листи щосуботи до Варшави, Кракова, Гданська та інших європейських міст. На доставку пошти зі Львова до Варшави улітку поштарю відводилося два тижні. Якщо за цей час без поважної причини він не доставляв листи - йому виписували штраф і ув'язнювали. Якщо ж прочитає чужі листи - також буде оштрафований, ув'язнений і ніколи більше не зможе працювати поштарем. Найбільший штраф був передбачений за втрату з різних причин кореспонденції. Поштарі складали професійну присягу, та повинні дотримуватися статуту пошти Роберто Бандінеллі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ресторанних меню минулого століття малювали голих жінок та карикатури

Львів'яни могли щосуботи відправляти й одержувати листи з усієї Європи, але ці послуги коштували неймовірно дорого. Наприклад, відправлення шести грамів кореспонденції в Гданськ (Польща) дорівнювала денній платні кваліфікованого ремісника. Невдовзі львівська міська Рада відмовилась від таких дорогих послуг, як і більшість львів'ян.  Справа Роберто Бандінеллі була фактично зруйнована.

Історія поштарства з 17 по 19 століття розмістилася у трьох залах. Представлено понад сотню експонатів, більшість з яких - велика рідкість, як, наприклад, дорожні скрині, поштові сумки, зброя, яку носили поштарі, сурма, перші листівки і мундир 30 років 19 століття. Унікальні експонати музею - шпага головного поштмейстера Львова  Голоховського із відповідним надписом та валіза короля Швеції і Польщі Сигізмунда ІІІ.

Зараз ви читаєте новину «За невчасну доставку листів поштаря у 17 столітті ув'язнювали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути