вівторок, 24 березня 2020 08:20

За кожного загиблого німця вбили десять італійців

За кожного загиблого німця вбили десять італійців
В Римі нацисти масово стратили італійців. Фото: Festnahme von Zivilisten

В окупованому Римі нацисти стратили 335 італійців 24 березня 1944-го. Серед загиблих заручники, полонені члени італійського руху Опору і звичайні громадяни, схоплені на вулиці.

Італійський рух опору спланував і здійснив військову акцію проти окупаційної влади Риму 23 березня на вулиці Разелла в Римі. Поряд з підрозділом німецької поліції підірвали бомбу. 33 поліцейських загинули, а 67 поранені. Командувач 14-ї армії Еберхард фон Макензен прийняв рішення про репресії проти населення Риму. Вирішено, що за кожного загиблого німця будуть вбиті десять італійців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літаки скинули 1665 тонн бомб і напалму на японців

Підрозділи римської поліції відібрали в тюрмах і додатково затримали на вулицях 335 італійців. Жертви привезені на вантажівках до Ардеатінських печер. Групами по п'ять чоловік їх заводили в печеру, солдати СС стріляли їм в потилицю. За підрахунками після закінчення страти, було розстріляно 335 чоловік. Після цього печери підірвали.

Подія отримала широкий громадський резонанс тільки після звільнення Риму в червні 1944 року. Ексгумація тіл почалася в липні і тривала до кінця вересня. З 1949 року Ардеатінські печери стали національним меморіалом Італії і меморіальним кладовищем.

Американська авіація 9 березня 1945 року розпочала одне з найбільших бомбардувань Токіо - столиці Японії. Загинуло 84 тис. осіб. Значна частина Токіо була зруйнована.

Зараз ви читаєте новину «За кожного загиблого німця вбили десять італійців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути