середа, 31 жовтня 2012 17:01

З сирійської мечеті зникло пасмо волосся пророка Магомета
5

Мечеть Омейядов в Алеппо в мирний час
Фото: Фото: wordyou.ru
Велика мечеть Алеппо
Цитадель Алеппо
Ебла. Руїни царського палацу

З Великої мечеті в сирійському місті Алеппо, за яку в останні тижні йшли запеклі бої, зникла бережена століттями реліквія - пасмо волосся, яке, як вважають, належало самому пророку Магомету.

Є відомості, що мародери розграбували там усипальницю священика Захарії - батька Івана Хрестителя. Сама мечеть Омейядів, одна з найдавніших і найкрасивіших не тільки в місті, але і в країні, серйозно постраждала. Експерти побоюються, що дуже скоро від легендарних сирійських старожитностей може не залишитися каменя на камені. Свіжа рана - паруючий в руїнах Алеппо, одна з шести сирійських перлин, включених ЮНЕСКО до списку об'єктів всесвітньої культурної спадщини. У вогні повністю згорів один із середньовічних ринків Старого міста. Про те, що відбувається з іншими пам'ятками, часто навіть місцеві експерти дізнаються лише з чуток.

"На жаль, через ситуацію, яка склалася в Сирії, ми вже другий рік не можемо приїхати на місце наших розкопок, а російська експедиція працювала там 20 років, - розповіли в Інституті археології РАН. - Сирія - це частина великої Месопотамії, і вона буквально насичена пам'ятками старовини, починаючи з кам'яного віку і до пізнього Середньовіччя. Сюди приїжджали фахівці з усього світу - від Америки до Австралії. Разом з нами працювали німці, французи, поляки, голландці. А коли почалася війна в Іраку, багато досліджень перебазувалися саме в Сирію.

Тепер монументальні античні руїни, старовинні церкви, колоритні замки хрестоносців і прекрасні мечеті, зведені на перехресті історії, потрапили під перехресний вогонь. На думку офіційного Дамаска, "бойовики захоплюють історичні пам'ятки і використовують їх як щитів", а також займаються відвертим мародерством.

"Ще пару місяців тому я б не назвав ситуацію катастрофічною, але тепер вона наближається до червоної межі, - пояснив археолог Родріго Мартін Галан, який багато років пропрацював в Сирії. Разом з іншими колегами-активістами з Іспанії, Франції і самої Сирії доктор Галан веде безперервний моніторинг сирійських пам'яток старовини, постраждалих при обстрілі і бомбардуваннях або повністю знищених.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля підніжжя Везувія виявили залишки давньоримського трону

"У нас немає можливості побувати в зоні конфлікту, але ми скрупульозно збираємо та аналізуємо будь-яку інформацію, яка надходить звідти, в тому числі документальні свідчення. Про якісь куточки країни у нас більше достовірних відомостей - як ви бачите, вдалося дуже детально задокументувати руйнування в Алеппо. Але залишаються "чорні діри", і це викликає занепокоєння", - говорить експерт.

Наприклад, не ясно, що відбувається зі знаменитою Пальмірою - колись найбагатшим античним містом, що лежало на шляху нескінченних караванів. Нинішнє село, що зберегло сліди величних споруд, знаходиться на шляху мародерів, а на кріпосній стіні видно сліди автоматних черг. Поцятковані кулями остови знаменитих "Мертвих міст" - руїн на північному заході Сирії, якраз на підступах до Алеппо, де йшли жорстокі бої. Постраждала й інша пам'ятка культурної спадщини ЮНЕСКО - фортеця госпітальєрів, Крак де Шевальє: цитадель потрапила під бомби.

Доктор Галан розповідає: в сирійських музеях (а їх по всій країні 38, включаючи два національних - в Дамаску і Алеппо) зібрані унікальні колекції старожитностей - це десятки тисяч об'єктів. Зараз вони опинилися беззахисні перед обличчям грабіжників і "чорних археологів", у тому числі професійних, які щосили орудують в Сирії. Ходять чутки, що бойовики вимінюють цінні артефакти на зброю - звичайна практика під час військових конфліктів на Близькому Сході. Те ж саме було в Іраку.

Зараз ви читаєте новину «З сирійської мечеті зникло пасмо волосся пророка Магомета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути