Ексклюзиви
четвер, 17 грудня 2020 17:21

З Кучмою, Стусом та племінником Петлюри - опублікували раритетні фото Юрія Шевельова
11

Відзначення 75-ліття Юрія Шевельова в Едмонтоні в Канаді, 1983 рік
Фото: facebook.com/tamara.skrypka/
Юрій Шевельов біля своєї бібліотеки. Нью-Йорк. 1996 або 1997 рік
Іван Драч і Юрій Шевельов. Нью-Йорк, 1972
Юрій Шевельов відкриває виставку Петра Холодного в УВАН у США. За столом сидять Наталія Лівицька-Холодна і Петро Холодний. Нью-Йорк, 1982
Виступ Юрія Шевельова в Іллінойському університеті. 1986

17 грудня 1908 року в Харкові народився видатний український мовознавець Юрій Шевельов. Протягом життя займався слов'янським мовознавством, історією української літератури, театральною та літературною критикою.

До дня народження філолога дослідниця Тамара Скрипка опублікувала його раритетні фотографії, зроблені в США.

Після завершення навчання в Харківському університеті Юрій Шевельов працював викладачем, потім доцентом Інституту журналістики та рідного університету. Викладав, зокрема, у майбутнього письменника Олеся Гончара. Протягом 1941-1943 років завідував кафедрою української філології. Після виїхав до Львова, де працював над німецько-українським правничим словником. Восени 1944-го переїхав до Німеччини. Викладав слов'янську філологію в Українському вільному університеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "бойовим" - що треба знати про походження української

Пізніше прийняв запрошення німецького славіста Макса Фасмера та поїхав до Швеції, де в Люндському університеті почав викладати російську та українську мови. 1952 року переїхав до США. Влаштувався на роботу до Гарвардського університету. Через конфлікти з іншими мовознавцями перейшов до Колумбійського університету.

1954 року в Бостоні завершив роботу над статтею "Москва, Маросєйка", у якій проаналізував події Переяславської ради 1654 року. Назвав 3 одвічні вороги українського відродження - Москву, провінціалізм і комплекс кочубеївщини.

1979 року, перебуваючи на пенсії, у німецькому Гейдельберзі видав фундаментальну працю "Історична фонологія української мови", у якій показав розвиток української від праслов'янської мови донині.

Помер Юрій Шевельов 12 квітня 2002 року в Нью-Йорку.

Батько і матір Юрія Шевельова походили зі шляхетних московських родин етнічних німців. Сам став автором 17 книжок та низки фундаментальних наукових праць з філології. 10 березня 2013 року в харківському культурному центрі Indie відбувся благодійний "Концерт для Шереха". Шерех – один з псевдонімів науковця. Усі кошти з продажу квитків були передані на встановлення меморіальної дошки Юрію Шевельову, яку розмістили на будинку "Саламандра", вул. Сумська, 17, де вчений жив у 1915-1943 роках.

Зараз ви читаєте новину «З Кучмою, Стусом та племінником Петлюри - опублікували раритетні фото Юрія Шевельова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути