неділя, 28 січня 2018 10:20

"Стали до бою відразу з двома людиноненависницькими імперіями" - ветеранів УПА визнали учасниками Другої світової

"Стали до бою відразу з двома людиноненависницькими імперіями" - ветеранів УПА визнали учасниками Другої світової
Ветерани УПА отримали статус учасників Другої світової війни 28 січня 2010 року. Фото: Варіанти (2016)

Воїнів ОУН-УПА визнали учасниками боротьби за незалежність України. Це відбулося 28 січня 2010 року. Тодішній президент України Віктор Ющенко повідомив про таке рішення під час під час заходів із вшанування пам'яті Героїв Крут у Чернігівській області.

"Я підписав указ про ушановування учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті", - сказав Ющенко.

Зазначив, що відповідно до цього указу учасниками боротьби за незалежність України визнаються члени формувань Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Української держави Гетьманату, Української військової організації, Організації народної оборони "Карпатська Січ", Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, Української головної визвольної ради й інших військових формувань, які боролися за незалежність України.

"Це була не просто армія, це була основа майбутньої державності, про що свідчить заснування в 1944 році Української Головної Визвольної Ради як верховного органу українського народу в його революційно-визвольній боротьбі. Подвиг воїнів УПА не має аналогів в історії. Тисячі й тисячі українських юнаків і дівчат зі зброєю в руках стали до бою відразу з двома людиноненависницькими імперіями – німецько-фашистською і радянсько-комуністичною. Їхня справа здавалася безнадійною, але вони протиставили імперській потузі силу духу й перемогли. Імперії впали й на їхніх руїнах постала незалежна, соборна, демократична Україна", - заявив Віктор Ющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер вояк УПА та учасник Кенгірського повстання

Від того часу соціологічна група "Рейтинг" проводила дослідження підтримки ідеї визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну незалежність України. Порівняли результати 2010-го і 2017-го років. Рівень підтримки цієї ініціативи виріс у 2,5 рази.

"На Заході підтримка цієї ідеї найбільша — 80%. Половина респондентів у Центрі також підтримують визнання ОУН та УПА. Водночас майже половина мешканців Сходу та Півдня не підтримують ідею визнання національно-повстанського руху. Чоловіки, більш молодші, мешканці сіл, особи з вищою освітою та україномовні більше схильні до підтримки визнання ОУН та УПА, аніж інші категорії", — йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розвінчання 5 міфів про УПА

Повідомляється, що 56% позитивно ставляться до ідеї примирення воїнів Радянської армії та ОУН-УПА (у 2012 році таких було 44%). При цьому на Заході таких удвічі більше ніж на Сході (75% проти 34%). Тезу про примирення дещо більше підтримують особи з вищою освітою, мешканці сіл та україномовні. Також їх майже вдвічі більше серед тих, хто підтримує визнання ОУН-УПА борцями за незалежність, аніж серед тих, хто не підтримує визнання національно-визвольного руху.

Тезу про те, що під час Другої світової війни воїни Радянської армії захищали свою Батьківщину підтримує абсолютна більшість респондентів (90%), тоді як тезу про те що під час Другої світової війни воїни ОУН і УПА захищали свою Батьківщину підтримують 53%. Водночас рівень підтримки останньої тези у порівнянні із 2012 роком зріс у півтора раза. Прихильників ідеї, що вояки ОУН і УПА захищали свою Батьківщину більше серед молоді, чоловіків, селян, україномовних та мешканців Заходу.

Опитування проводилося 20-29 вересня 2017 року методом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face), загалом опитано 2000 респондентів (18 років і старше). Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Похибка репрезентативності дослідження не більше ніж 2,2%.

Українська повстанська армія – це озброєне крило ОУН (Організація українських націоналістів), яке діяло на території України протягом 1942-1953 років. Бійці УПА воювали одразу проти двох режимів – гітлерівського (нацистського) та сталінського (радянського). Головною метою для ОУН УПА була незалежність України.

Зараз ви читаєте новину «"Стали до бою відразу з двома людиноненависницькими імперіями" - ветеранів УПА визнали учасниками Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути