четвер, 16 серпня 2012 13:40

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Все українське розцінювалося як антипролетарське" - резонансний сюжет на телебаченні

"Все українське розцінювалося як антипролетарське" - резонансний сюжет на телебаченні
Фото: maidan.org.ua

У соціальних мережах триває обговорення інформаційного ролика про історію русифікації в Україні, який був показаний у недільній програмі Першого національного каналу усередині липня. Для багатьох сюжет виявився несподіваним, оскільки канал вважають провладним.

"Мовні проблеми в Україні існують давно. Однак ще сто років тому ситуація, коли українці хотіли говорити російською, виглядала б повним абсурдом. Майже 90 відсотків жителів нині російськомовного сходу країни тоді вважали за рідну українську і спілкувалися лише нею. І це при тому, що імперії, до складу яких входили українські землі, боролися з мовою останні 400 років. Як же так сталося, що люди, які споконвіку говорили українською, нині вважають за рідну російську", - ставлять питання автори програми.

У дев'ятихвилинному ролику поданий огляд етапів і методів русифікації України - 50 заборон вживання української мови, нав'язування російської мови у містах і знищення сільського населення в роки Голодомору, знищення української інтелігенції, заселення територій росіянами та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мазепа, Бандера і Володимир Великий боролись за українську мову

"В 20-му столітті трапилося таке чудо, що раптом російська нація стала найчисельніша. Вона такою не була. Чисельнішою була українська у 19-му. І досить поглянути статистику. Цей ріст трапився за рахунок того, що стали записувати малоросів росіянами. Ця тенденція тривала і в повоєнний час і в часи війни", - зазначив радянський дисидент іполітв'язень Євген Сверстюк.

У програмі вказані основні піки русифікації, вирішальним чинником якої визнано діяльність більшовиків.

"Все українське розцінювалося як антипролетарське, як буржуазне, а з буржуазією тоді був один метод боротьби - до стєнки і розстріляти", - вважає історик Геннадій Єфименко.

Тривалі утиски української мови і репресії проти її носіїв спричинили майже плачевний стан мови у другій половині 20 століття.

"Українська мова була поставлена в таке становище, що вона була по суті не потрібна, - коментує історик Сергій Жовтий. - Навіть деякі батьки, які говорили в сім'ї з дітьми українською мовою, вони казали: навіщо нам українська мова, щоб дитина чогось досягла, вона повинна вивчати російську".


Зараз ви читаєте новину «"Все українське розцінювалося як антипролетарське" - резонансний сюжет на телебаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути