середа, 15 серпня 2012 12:04

Варто чекати на другу державну

Варто чекати на другу державну
фото: Tokyo Times

Прийняття мовного закону з одного боку трішки покращило позиції Партії регіонів перед виборами на Сході та Півдні країни, а з іншого боку породило новий головний біль. Бо що іще партія влади зможе запропонувати своїм виборцям? Соціально-економічна політика повністю провалена, пільги зменшуються, ціни ростуть, податки теж… В "гуманітарці" щось нове вигадати важко, адже і питання Чорноморського флоту, і питання позаблоковості (читай - проти НАТО), і питання мови "регіонали" сяк-так вирішили. Витягати заїжджені постулати про те, як помаранчеві попередники перетворили країну на руїну, погодьтеся, також сенсу немає. Адже "покращення життя" порівняно з 2005-2010 рр. зараз не дуже то й відчувається.

"Покращення життя" не відчутне. Партії влади нічого не залишається, як піднести мовне питання в новому аспекті.

Ще з іншого боку, з'являються нові чинники, які продовжують розкручувати мовну карту. Віктор Медведчук, за спиною якого стирчать вуха президента Росії Володимира Путіна, починає спекулювати темою другої державної російської. Та й сам Кремль буде наполягати на остаточному вирішенні мовного питання. Що залишається робити "регіонам"?

Враховуючи те, що їхній основний електорат проживає далеко не в Києві чи Львові, партії влади нічого іншого не залишається, як піднести мовне питання в новому аспекті. Тому варто очікувати, що ПР також підніме гасло другої державної. На щастя, є в них приклад успішного голосування за Закон про засади державної мовної політики. Що ж тоді забороняє "регіоналам" підкорегувати цей закон ще більше, тепер вже в бік остаточного і безповоротного зросійщення?

Не допустити конкурентів у своє електоральне поле для "регіонів" - це й в тому числі використовувати риторику своїх основних конкурентів. І якщо гасла про боротьбу з олігархами і корумпованими чиновниками ПР використовувати якось не з руки (бо хто ж їм повірить!), то проросійська риторика - це єдине, що ще може дати ефект. А проросійська риторика - це не стільки вступ до ЄЕП і Митного союзу, суть яких простий виборець не зовсім розуміє, скільки російська мова в якості другої, а згодом, можливо, і єдиної державної. До того ж, влада буде змушена частіше дивитися в бік Кремля, де це питання перед виборами точно лобіюватимуть. Тому вже якщо в чомусь бути послідовним, то в царині, де "регіони" показали своїм виборцям хоч якийсь результат.

Тому, вочевидь, українцям треба бути готовим до реагування на подібного роду речі і вже зараз почати готуватися до нових "мовних майданів".

Зараз ви читаєте новину «Варто чекати на другу державну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути