Ексклюзиви
субота, 21 січня 2023 07:05

Вперше стратили короля: натовп радісно кричав

Вперше стратили короля: натовп радісно кричав
Людовік ХVІ став єдиним королем коли-небудь страченим за тисячолітню історію французької монархії. Гравюра того часу

У Парижі 21 січня 1789-го Людовіку ХVІ відрубали голову на гільйотині. Під час його правління сталася Французька революція, народ штурмував в'язницю Бастилію та позбавив королівську родину влади. Був єдиним королем коли-небудь страченим за тисячолітню історію французької монархії.

Людовик-Огюст Бурбон став королем 10 травня 1774-го. Почав правління із реформ, направлених на скасування кріпацтва, розширення релігійних свобод і зміни фінансової системи країни. Одружився з Марією-Антуанеттою, яка категорично проти будь-яких фінансових чи політичних поступок реформаторам.

1789-го Людовик XVI зібрав Генеральні штати з представників аристократії, духовенства і буржуазії. Вони проголосили себе Національними зборами. Чутки про рішення короля розігнати Установчі збори і про зміщення з посади державного контролера фінансів реформатора Жака Неккера спричинили бунт. Натовп увірвався у фортецю Бастилія і пошматували начальника гарнізону. В'язнів випустили на волю. Наляканий король пішов на поступки. Змушений затвердити нову конституцію, яка позбавляла його значної частини повноважень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На гільйотині страчували до сходу сонця

1792-го Людовика XVI та Марію-Антуанетту заарештували й помістили у в'язницю. Його звинуватили у змові проти свободи нації й державній зраді. Суд розпочався у грудні й закінчився за місяць. Людовика XVI засудили до смертної кари. Підручні ката підстригли йому волосся, зняли комір сорочки.

На ешафоті на площі Революції в Парижі колишній король виголосив: "Я помираю невинуватим у злочинах, у яких мене звинувачують. Кажу це, готуючись постати перед Богом. І пробачаю всіх, хто винуватий у моїй смерті". Помічник ката витягнув відрубану голову короля з кошика й показав її радісному натовпу.

21 січня 1815-го останки Людовіка XVI і його дружини перепоховані в родинній базиліці абатства Сен-Дені.

У XVIII-XIX ст. страти відбувалися на площах при великому скупченні публіки і були своєрідною розвагою. Пізніше екзекуції відбувалися на тюремних подвір'ях,. Туди пускали глядачів.

Остання публічна страта відбулася 24 червня 1939 року на території Версальської тюрми. Тоді відтяли голову Ежену Вейдманові, який звинувачувався у шісти вбивствах. Відтоді страти відбуваються без сторонніх глядачів. 10 вересня 1977-го Гаміда Джайндобі став останньою жертвою французької гільйотини. 1981 року у Франції скасували смертну кару.

Зараз ви читаєте новину «Вперше стратили короля: натовп радісно кричав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути