Ексклюзиви
субота, 01 серпня 2020 10:40

"Повертає пам'ять про понад 20 тис. українців" - видали книгу про нацистський концтабір

"Повертає пам'ять про понад 20 тис. українців" - видали книгу про нацистський концтабір
Видали книгу про українських в'язнів нацистського концтабору Маутгаузен Фото: uinp.gov.ua

Вийшла друком книжка про українських в'язнів нацистського концтабору Маутгаузен.

Упорядниками видання стали докторантка Інституту сучасної історії Віденського університету Руслана Берндл, австрійський історик, доктор Маттіас Кальтенбруннер та кандидатка історичних наук, співробітниця Інституту історії НАН Тетяна Пастушенко, пише Український інститут національної пам'яті.

"У книзі представлені результати дослідження архівних матеріалів, які розкривають тему перебування в цьому концтаборі понад 20 тис. чоловіків та жінок з України. Дослідження Маттіаса Кальтенбруннера присвячене унікальному випадку – повстанню радянських офіцерів у 20-му блоці "Маутгаузена", їх втечі та повоєнній історії формування оповіді про ці події тими, хто вижив. У книзі використані фотографії з Федерального архіву в Берліні.

Основний зміст складають інтерв'ю з колишніми в'язнями, записані спеціально для цього видання, а також під час різних дослідницьких проєктів, зокрема з архіву Меморіального музею концтабору "Маутгаузен", Архіву усної історії "Та сторона", Міжнародного товариства "Меморіал" (Москва). Публікуються також біографії радянських військовополонених, які реконструювали їх рідні. Книга розрахована на широке коло читачів", - зазначається у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували книжку про журналіста, який писав про Голодомор

"Надзвичайна книга, яка повертає пам'ять про понад 20 тис. вихідців з України в цьому таборі: їхнє життя і побут, стратегії виживання і спротив, повстання радянських офіцерів і "Мюльфіртельське полювання на зайців" і багато іншого", - розповів начальник наукового управління Українського інститут національної пам'яті Ярослав Файзулін.

Нещодавно вийшла книжка історика Миколи Гороха "Золото - державі! Торгсин у радянській Україні, 1931-1936". У Торгсинах голодні люди могли обміняти останні коштовності на зерно та продукти.

Зараз ви читаєте новину «"Повертає пам'ять про понад 20 тис. українців" - видали книгу про нацистський концтабір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути