Ексклюзиви
четвер, 06 червня 2019 10:05

Відродили знищену більшовиками церкву

Всеукраїнський православний собор у Києві завершився 6 червня 1990-го. На ньому були присутні 7 єпископів і 200 священиків. Загалом 700 делегатів. Духовенство проголосило про відродження Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) та обрало 90-річного Мстислава Патріархом Київським і всієї України.

Автор: Галицький кореспондент
  Отець Володимир Ярема вітає патріарха Мстислава у Софійському соборі.
Отець Володимир Ярема вітає патріарха Мстислава у Софійському соборі.

Мстислава - у миру Степан Скрипник, не було на Соборі. Але він повідомив, що погоджується з його рішенням. Інтронізація Патріарха Київського і всієї України Української автокефальної православної церкви відбулась 18 листопада 1990-го.

"Об'єднаймося, подивімось один одному в очі, станьмо перед Богом і помолімось Йому за визволення України", - проголосив патріарх у своєму заповіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополита Василя Липківського розстріляли у 73 роки

Під час роботи Собору священики утворили Львівсько-Галицьку митрополію, Тернопільську й Івано-Франківську єпархії. Сформували вимоги щодо повернення УАПЦ церков, монастирів і цінностей, вилучених більшовиками.

Гетьман Української держави Павло Скоропадський узаконив самостійність Української церкви 12 листопада 1918-го. Миряни і духовенство України виступали за незалежність від Московського патріархату. Політична нестабільність у країні та агресія з боку більшовиків не давали можливості Українській церкві отримати статус національної. У середині 1917-го владика Олексій видав молитовник українською. Але майже вся православна ієрархія складалася з росіян із антиукраїнською позицією.

Зараз ви читаєте новину «Відродили знищену більшовиками церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути