Ексклюзиви
пʼятниця, 27 серпня 2021 11:45

Неділю зробили робочим днем

27 серпня 1929 року в СРСР скасували "червоний день календаря" - неділю. І запровадили "безперервку". Звичний семиденний тиждень замінили тижнем із п'яти днів - "п'ятиденкою". Відтоді працівники мали чотири робочі дні та один вихідний, але завжди на п'ятий день.

Більшовики прагнули встановити безперервність роботи на всіх підприємствах та установах в умовах індустріалізації. На підставі змін створили радянський революційний календар. Рік у ньому складався із 360 днів, поділених на 72 "п'ятиденки". Традиційні п'ять або шість діб річного циклу вважалися "канікулами" й не входили в жоден місяць і тиждень - День Леніна, Дні праці та Індустріальні дні.

Для безперервної праці, щоб вихідні дні в працівників підприємств не перетиналися, їх поділили на групи, які відрізнялися за кольорами: рожевим, жовтим, зеленим, червоним і фіолетовим. Кожен працівник знав свій колір і вихідний. Попри те, що вихідних днів стало більше - один у п'ятиденку замість одного в семиденку, такі зміни значно впливали на родинні стосунки, адже вихідні дні членів родини могли не збігатися. Але це нікого не хвилювало.

Автор: wikipedia
  Радянський календар на 1930 рік. Кольором виділені різні дні п'ятиденного тижня
Радянський календар на 1930 рік. Кольором виділені різні дні п'ятиденного тижня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В СРСР почали закривати церкви

У новому календарі, окрім виробничої вигоди, більшовики бачили й ідеологічну. Вони планували знищити християнський недільний цикл із п'ятницями, суботами й неділями - щоб люди менше ходили по церквах. Дні позбавили традиційних назв, натомість їх називали "першим днем п'ятиденки", "другим" тощо.

1 грудня 1931-го п'ятиденний тиждень замінили шестиденним із фіксованими днями відпочинку - 6, 12, 18, 24 і 30 число кожного місяця. Повернення до семиденного тижня відбулося 1940 року, а "п'ятиденкою" почали називати традиційний робочий тиждень від понеділка до п'ятниці.

Перший п'ятирічний план ухвалили 23 квітня 1929-го під час 16-ї конференції ВКП(б). За його допомогою хотіли провести швидку індустріалізацію 1928-1933 років. Повністю п'ятирічний план не виконали.

В Україні за підтримки іноземних компаній почали будувати ДніпроГЕС, Харківський тракторний завод, Краматорський машинобудівний завод, Криворіжсталь, а також металургійні заводи в Маріуполі й Запоріжжі. Нові підприємства вивели Україну на рівень великих індустріальних країн Європи. Промисловий потенціал 1940 року всемеро перевищував показник 1913-го.

Зараз ви читаєте новину «Неділю зробили робочим днем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути