Ексклюзиви
вівторок, 25 червня 2019 17:25

Володимир Івасюк любив гарний одяг і французьку мову
5

Автор: з родинного архіву
  Володимир з батьком, Львів 1975
Володимир з батьком, Львів 1975

Володимир Івасюк вважав, що український композитор повинен гарно одягатися на противагу радянському стандарту, - розповідає сестра композитора Оксана Івасюк.

За її словами. у 1970-ті у серед української інтелігенції у Львові було нормою демонструвати свою українськість ще й через достойний, нерадянський, зовнішній вигляд.

"Володя любив гарний одяг. Вважав, що український композитор повинен гарно одягатися на противагу радянському стандарту. В той час така налада серед української інтелігенції була – хто говорив українською мовою, повинні були виключно гарно одягатися, про себе дбати, тому що українськість пропагувалася і через такий особливий підхід до одягу.

Брат замовляв костюми у доброго кравця австрійської школи в Чернівцях і у Львові. Мав гарні піджаки, блейзер, клубні піджаки – сині, сірі, голубі, у смужку. Швагро, чоловік сестри, Любомир Криса, купив Володі жовту сорочку у блакитну смужку. Володя її з радістю носив через ті кольори, я думаю, як виклик владі".

Друзі часто називали композитора Вальдемаром, згадує сестра. Він любив французьку культуру. "Наш батько знав вісім мов. Вони іноді з Володею розмовляли вдома французькою".

Автор: з родинного архіву
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмовився від малювання заради музики: показали малюнки Володимира Івасюка

"Володя курив. Але при батьках не демонстрував того. Вже коли був відомий композитор і приїздив до батьків зі Львова в Чернівці, ішов на вулицю покурити, щоб батьків не засмучувати. Не тому що боявся. Це була повага до батьків. Але вже останні роки він міг з батьком закурити в пічку.

У їжі брат був дуже невибагливий. Пригадую, коли я приїхала до нього 12-річною у Львів, мені дуже захотілося щось зварити їсти. Не змогла придумати нічого кращого ніж піти купити суп у пакеті і зварити Володі. Я йому налила той суп з пакету, він їв і казав, що це найкраща їжа, яку він куштував. Такий елегантний був у всьому – і у зовнішній поведінці, і у мисленні".

Автор: з родинного архіву
  Володимир з подругою Ніною Щербаковою і сестрою Галиною
Володимир з подругою Ніною Щербаковою і сестрою Галиною

Спогади Оксани Івасюк читайте у свіжому номері журналу Країна.

Однокурсниці Марії Соколовській з Коломиї Володимир Івасюк присвятив свою "Червону руту". Він подарував їй власноручно написаний перший варіант тексту "Червона рута" на третьому курсі медінституту. Марія досі зберігає той листочок.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Івасюк любив гарний одяг і французьку мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути