неділя, 22 січня 2023 09:30

Виявив героїзм і самопожертву: Бандері посмертно дали Героя України

Виявив героїзм і самопожертву: Бандері посмертно дали Героя України
1959-го в Мюнхені Бандеру вбив агент радянського КГБ Богдан Сташинський. Фото: https://uamodna.com

Президент Віктор Ющенко 22 січня 2010-го присвоїв звання Героя України провідникові Організації українських націоналістів Степану Бандері. Вручив Орден Держави посмертно.

Це було після президентських виборів, які виграв Віктор Янукович. Найвищої відзнаки удостоєний "за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву в боротьбі за незалежну Українську державу". Відзнаку отримав онук провідника - також Степан Бандера.

Степан Бандера народився 1 січня 1909-го у селі Старий Угринів на Івано-Франківщині. 1928-го переїхав у Львів. Навчався у Високій політехнічній школі - зараз "Львівська політехніка". 1932-го Степан Бандера приєднався до визвольного руху України. Виконував обов'язки крайового провідника Організації українських націоналістів. 1933-го повноцінно зайняв цей пост та очолив ОУН Західної України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог пояснив, чому Бандері не варто давати Героя України

Під керівництвом Бандери ОУН здійснили 3 найгучніші політичні вбивства в своїй історії. Ліквідували Олексія Майлова, агента НКВД і секретаря посольства СРСР у Львові.

1934-го Бандеру заарештувала польська поліція і засудили до довічного ув'язнення. 1939-го охорона і адміністрація в'язниці, в якій відбував термін голова ОУН, втекли через критичну ситуацію на фронті. Степан Бандера разом з іншими в'язнями вийшов на свободу.

Степана Бандеру обрали головою Проводу ОУН. Після проголошення Акту відновлення Української держави, його схопили нацисти й ув'язнили в концтаборі "Заксенгавзен". Там він був до 1944-го. А 15 жовтня 1959-го в Мюнхені Бандеру вбив агент радянського КГБ Богдан Сташинський. Вбивця після гучного процесу у ФРН був засуджений до 8 років позбавлення волі за вбивство.

2 квітня 2010-го Донецький окружний адміністративний суд визнав протиправним і таким, що підлягає скасуванню, указ президента Віктора Ющенка про присвоєння Бандері звання Героя України. Таке рішення пояснили тим, що звання Героя може бути присвоєно лише громадянину України. Бандера помер до створення Української держави.

Оунівець Микола Лемик 21 жовтня 1932 року здійснив у Львові замах на радянського консула Олексія Майлова. Так висловив протест проти Голодомору в Україні. Наказ учинити замах на радянського консула у Львові дав крайовий провідник ОУН Степан Бандера.

Хотів привернути увагу світу до штучного голоду, влаштованого комуністичним режимом в Українській РСР. Підготовкою опікується бойовий референт Крайової екзекутиви ОУН 26-річний Роман Шухевич, псевдо – "Дзвін".

Зараз ви читаєте новину «Виявив героїзм і самопожертву: Бандері посмертно дали Героя України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути