четвер, 22 липня 2021 14:02

Виявилося не тим, на що очікували. Дізналися вміст таємничої 200-річної пляшки

Виявилося не тим, на що очікували. Дізналися вміст таємничої 200-річної пляшки
Навіщо пляшку поклали до ніг жінки поки невідомо Фото: ancient-origins.net

Археологи, які розкопували велике 200-річне кладовище в портовому місті Кінгстон-апон-Галл англійського графства Йоркшир, виявили скелет жінки із таємничою пляшкою в ногах.

Пляшка була неушкодженою, виготовленою зі скла синього кольору та містила коричневату рідину. Мала напис "Лікарня Корпусу", а підклали її до небіжчиці свідомо, повідомляє Ancient Origins.

Аналіз кісток жінки показав, що на момент смерті їй було за 60 років. Вірогідно мешкала в притулку для божевільних, що діяв поруч. Страждала від залишкового рахіту та остеопорозу. Тому до безпосереднього відкриття пляшки припустили, що всередині міг бути її медичний лосьйон, якісь ліки, або крем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українській фортеці знайшли 200-річну пляшку з рідиною

Врешті вчені відкрили пляшку та відправили зразки рідини до випробувальної лабораторії Університету Ноттінгем Трент. Виявилося, що вона складалася із суміші натрію, калію та фосфору - була звичайною людською сечею.

За словами дослідників, рідина точно не мала очевидного медичного застосування. Сама пляшка могла бути просто улюбленим предметом божевільної жінки, тому її поховали разом із нею.

Нещодавно у Великій Британії археологи виявили скелети обезголовлених людей. Це могли бути жертви римських військових страт.

Поховання датували III ст. Його виявили в поселенні військової ферми в Сомершемі. Деякі з похованих стояли на колінах, коли їх ударили ззаду мечем. Археологи розкопали три кладовища та виявили 52 поховання, 17 із яких - обезголовлені. Голови часто клали до ніг.

Зараз ви читаєте новину «Виявилося не тим, на що очікували. Дізналися вміст таємничої 200-річної пляшки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути