вівторок, 23 липня 2013 16:05

Вишиванки й українська мова на Памірі - кадри з 1948 року розповіли про харківських альпіністів

Вишиванки й українська мова на Памірі -  кадри з 1948 року розповіли про харківських альпіністів

Поки літо в розпалі, чимало туристів тягнуться не лише до моря і "теплих країв", але і до гір - поїсти чорниці, відпочити біля гірських озер і річок та помилуватися незабутніми краєвидами високогір'їв.

Гори ваблять і активних мандрівників - любителів наметів, справжнього вогнища і зірок над головами. Сьогодні завдяки новітнім розробкам мандрівник забезпечений усім необхідним. А як підкорювали небезпечні вершини півстоліття тому?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Непалі святкують 60 річницю підкорення Евересту

Gazeta.ua пропонує переглянути хроніку 1948 року, яка розповідає про здобутки українських альпіністів. Кіноальманах зроблений у найкращих традиціях радянської пропагнди - бравий голос диктора і геройська музика супроводжують кадри сходження веселих альпіністів на кавказьку вершину. Хоча більшість показаного є постановкою, цікавість викликають побутові кадри підготовки до походу та замальовки природи.

Також не оминемо увагою цікаві деталі. Наприклад, коли дівчина у вишиванці готується до штурму вершини (04:02), або як записку про взяття вершини харківські студенти пишуть українською мовою (06:44).

Зараз ви читаєте новину «Вишиванки й українська мова на Памірі - кадри з 1948 року розповіли про харківських альпіністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути