Ексклюзиви
вівторок, 11 травня 2021 13:36

Військового опізнали за 176 років після смерті в Арктиці

Військового опізнали за 176 років після смерті в Арктиці
Інженер Джон Грегорі став першим ідентифікованим учасником експедиції Франкліна Фото: Diana Trepkov/ University of Waterloo

Учені ідентифікували одного з учасників невдалої арктичної експедиції сера Джона Франкліна 1845 року за допомогою ДНК та генеалогічного аналізу.

Ним виявився прапощик Джон Грегорі, який працював інженером на борту корабля HMS Erebus. Кістки чоловіка виявили 1859 року на острові Кінг-Вільям, території Канади Нунавут, а вилучили з кам'яної могили 2013 року. Його ДНК співпало з ДНК, отриманим від прямого нащадка у п'ятому поколінні. Грегорі став першим офіційно ідентифікованим, інформує Phys.org

Експедиція під керівництвом англійського мореплавця сера Джона Франкліна мала на меті освоєння Арктики, а конкретно, дослідження невідомої частини Північно-Західного проходу і завершення його відкриття. Кораблі HMS Erebus та HMS Terror мали 129 членів екіпажу. 9 липня 1845 року Грегорі написав листа своїй дружині Ханні про те, що експедиція незабаром увійде в канадську Арктику. Пізніше кораблі застрягли у льодах. 105 уцілілих моряків покинули їх та намагалися врятуватися. Ніхто з них не вижив.

Останки багатьох членів екіпажу знаходили на острові Кінг-Вільям починаючи з середини XIX ст. На сьогоднішній день в розпоряджені вчених є ДНК ще з 26 скелетів але, на відміну від Грегорі, кому вони належали ще не встановили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені ідентифікували рештки засновників першої британської колонії в Америці

В американському штаті Меріленд археологи виявили місце, де стояв форт-поселення Сен-Мері. Його заснували перші англійські колоністи 1634-го, а полишили за 60 років.

Поселення Святої Марії безуспішно шукали з 1930-х. Його обриси на землі, розміром із футбольне поле, за допомогою георадару побачив 2019 року археолог та геофізик Тім Горслі. Форт розташовувався за 800 м від однойменної річки.

Горслі розгледів напівкруглий бастіон, господарські та житлові будівлі. Припускають, що частина з них належала корінним індіанцям з племені Яокомако. Колоністи взаємодіяли з ними.

Зараз ви читаєте новину «Військового опізнали за 176 років після смерті в Арктиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути