Ексклюзиви
середа, 29 липня 2015 15:42

Вчені ідентифікували рештки засновників першої британської колонії в Америці

Вчені ідентифікували рештки засновників першої британської колонії в Америці
Фото: scientificrussia.ru

Вчені під керівництвом Дугласа Овслея (Douglas Owsley) з Національного музею природної історії США змогли визначити, хто був похований у вівтарній частині першої церкви першої британської колонії в Америці.

Нагадаємо, перша британська колонія в Америці була заснована в 1607 році в Джеймстауні, перша будівля церкви була побудована в 1608 році і існувала до 1617, оскільки була збудована з ненадійних матеріалів. Лише 5 років тому вчені змогли знайти залишки її фундаменту. В результаті розкопок у вівтарній частині церкви, проведених 2 роки тому, були знайдені рештки чотирьох колоністів.

Завдяки дослідженням антрополога Дугласа Овслея з великою ймовірністю були встановлені особистості померлих. Ними виявилися капітан Габріель Арчер (Gabriel Archel), священик Роберт Хант (Robert Hunt) - настоятель цієї церкви, сер Фердинандо Вейнмен (Ferdinando Weinman), який до своєї смерті був губернатором Вірджинії, і капітан Вільям Вест (William West).

Це вдалося визначити завдяки ретельному аналізу решток, у тому числі методом сканування останків і аналізу ДНК, даними щоденників й історичними документами, а також завдяки тому, що в період існування цієї будівлі в молодій колонії померло не так багато людей. Крім того, померлі були поховані саме у вівтарній частині, вони, очевидно, були поважними людьми в колонії. Також учені відзначають, що у кожного померлого був свій набір речей, покладений до нього в могилу, що дозволило ідентифікувати кожного з них. Наприклад, з Габріелем Арчером був похована його капітанська тростина, журнал і коробочка з реліквіями.

Всі вони, за даними дослідників, померли досить молодими: Роберту Ханту, найстарішому з них, було на момент смерті в 1608 році всього 39 років. Також вчені відзначають, що Габріель Арчер і Роберт Хант були серед тих, хто заснував Джеймстаун в 1607 році, а Фердинандо Вейнмен і Вільям Вест припливли в колонію три роки потому.

За словами вчених, знахідка чотирьох засновників Джеймстауна важлива не тільки як цінне історичне джерело, але й тому, що територія першої колонії нині підтоплюється через підйом рівня моря і через якийсь час залишки колонії можуть бути повністю зруйновані. Тому дуже важливо провести археологічні розкопки якомога швидше.

Нагадаємо, Джеймстаун - це перша британська колонія в Америці, яка "вижила". Їй передували дві спроби закріпитися в Північній Америці, здійснені ще в 1580-і роки, за королеви Єлизавети I.

Зараз ви читаєте новину «Вчені ідентифікували рештки засновників першої британської колонії в Америці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути