Ексклюзиви
понеділок, 03 серпня 2020 11:56

Військові відкрили школу у захопленому місті

Військові відкрили школу у захопленому місті
Володимир-Волинський на фотографії часів Першої світової війни Джерело: volodymyr.rayon.in.ua

Австро-угорські війська вибили росіян і зайняли місто Володимир-Волинський 3 серпня 1915 року. Активні бої за нього тривали з початку Першої світової війни.

1915 року російська влада евакуювала на схід майже половину місцевого населення. Вивозили росіяни й підприємства, а те, що не могли - підривали та спалювали.

Нова влада одразу розпочала активну відбудову міста. Тут розмістилися підрозділи Українських січових стрільців - переважно галичани, а міський магістрат очолив українець Гнат Мартинець. За його розпорядженнями було розчищено вулиці, відновлено інфраструктуру, запрацювала і міська лікарня. До міста почали надходити підводи з їжою і паливом, з'явилася електроенергія. Для підтримки духовного життя було призначено священника-капелана. Українська мова стала офіційною поруч із польською і німецькою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як австрійські солдати обживалися в українському містечку під час Першої світової війни - фото

Відбувалося і відродження української освіти. Восени 1916 року зусиллями січових стрільців було відкрито школу імені Тараса Шевченка, в якій навчалися 300 дітей. Підручники і навчальні матеріали січовики купляли власним коштом. Загалом на Волині їм вдалося відкрити близько 60 шкіл, де часто самі вчителювали.

Австрійська влада покинула місто по завершенню війни. Тоді ж боротьба за нього розпочалася між УНР і Польщею.

Формальним приводом до початку Першої світової війни стало вбивство спадкоємця австро-угорського престолу. У боснійській столиці Сараєво 19-річний студент Гаврило Принцип 28 червня 1914-го убив спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога Франца Фердинанда і його дружину. Перша куля смертельно поранила ерцгерцога, друга влучила в живіт його дружині Софії.

Зараз ви читаєте новину «Військові відкрили школу у захопленому місті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути