четвер, 04 березня 2021 15:06

Відтворили обличчя князів, які правили 1,1 тис. років тому

Чеські науковці за підтримки бразильських колег відтворили обличчя князів Богемії Спитігнєва I та Вратислава I з династії Пржемисловичів. Обидва були синами святої Людмили зі Псову та правили близько 1,1 тис. років тому.

Спитігнєв також відомий як засновник Празького Граду. Вратислав - як батько Вацлава I, якого шанують як заступника та небесного оборонця Чехії, інформує radio.cz.

Для реконструкції використали справжні черепи братів та застосували техніку під назвою фотограмметрія. Чіткі та точні цифрові знімки дозволили відтворювати зовнішність у найдрібніших деталях та не пошкодити залишки князів.

Автор: radio.cz
  Показали, як могли виглядати князі Спитігнєв I та Вратислав I
Показали, як могли виглядати князі Спитігнєв I та Вратислав I

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтворили обличчя англійського короля, який жив 500 років тому

Найбільш оригінальним у реконструкції стало те, що вченим вдалося визначити справжній колір очей і волосся за допомогою нового методу ДНК аналізу. Адже зазвичай у реконструкціях обличчя ці деталі додають на власний розсуд. Зачіски та бороди князів - придумані. Одягли їх в автентичний одяг, зображення якого збереглись у рукописах та мініатюрах.

Робота по відтворенню тривала 5 років. Науковці отримали дозвіл від Пражського архієпископства відтворити обличчя Святої Людмили та Вацлава I.

Учені з Афінського університету відтворили обличчя дівчини, яка жила на планеті близько 9 тис. років тому. Для реконструкції образу фахівці застосовували математичні алгоритми і комп'ютерну томографію.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили обличчя князів, які правили 1,1 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути