пʼятниця, 06 серпня 2021 18:14

Відкрили туристичний маршрут, який поєднав історичні пам'ятки та неймовірну природу
12

Інтер’єр костелу в Клевані.
Фото: Роман Невестенко-Домбровський
Віадук в Клевані
Білівське городище
Скансен в Пересопниці
Олицький замок

Відкрили туристичний 150-кілометровий маршрут "Волинський спадок". Він об'єднав 40 архітектурних, археологічних та природніх пам'яток Волинської та Рівненської областей. Розробники заявляють, що його цікаво долати пішки, на велосипеді або авто.

"Ідея маршруту, який об'єднує історичні локації з пам'ятками природи, виникла давно. Мали напрацювання по менших проєктах і досвід подорожей Волинню. Потім дізналися, що програма "Культура+" Українського культурного фонду підтримує міжсекторальні культурні проекти. Вирішили, що це можливість втілити наш задум – 150-кілометровий маршрут. Доопрацювали, щоб був максимально якісним та цікавим для широкого кола туристів. Під нього створили сайт, де плануємо постійно поновлювати інформацію та додавати нові проєкти", - розповіла Gazeta.ua керівниця ГО "Волинська фундація" Анна Данильчук.

Організатори встановили маркування, вказівники, інформаційні стенди з мапами та описом на місцях. Утримують сайт проєкту volynspadok.org.ua, де можна звантажити електронну версію маршруту.

"Волинський спадок" приверне увагу до наших історичних, культурних пам'яток та об'єктів природо-заповідного фонду. Маршрут дозволяє легко та доступно планувати мандрівки досвідченим туристам та людям, які хочуть провести цікаві і корисні вихідні. Вони дізнаються багато нового про природу, культуру та історію Волині. Плануємо постійно доповнювати маршрут іншими цікавими локаціями, додатковими нитками. Сайт "Волинського спадку" стане платформою для інших маршрутів Волині", - каже Павло Данильчук, керівник проєкту історико-культурний екомаршрут "Волинський спадок".

Автор: Роман Невестенко-Домбровський
  Руїни каплиці в Олиці
Руїни каплиці в Олиці

Серед найцікавіших локацій – містечко Олика у Волинській області. В ньому знаходиться замок князів Радзивіллів XVI ст. Він оточений ровом, має дві в'їзні брами та палацовий комплекс. Колегіальний костел Святої Трійці XVII ст. нагадує стиль церкви Іль Джезу в Римі. Костел святих Петра і Павла 1450-го вважають одним із найстаріших римо-католицьких храмів Волині. Вражає архітектурним рішенням зруйнована цвинтарна готична каплиця князів Нововейських.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядав у давнину замок, який перетворили на психлікарню

На мапі туристичного маршруту розташоване давнє містечко Клевань. Тут туристи можуть відвідати Клеванський замок XV ст. Його стіни сягають товщини чотирьох метрів. Замок перебуває в занедбаному стані. До нього веде міст-віадук – єдиний в такому стилі на Волині. Посеред місцевої архітектури виділяється розмірами костел Благовіщення, зведений 1610 року в бароковому стилі.

"Волинською Ісландією" називають Білівське городище. Воно знаходиться у селі Білів Рівненського району за 2 км на північ від Пересопниці. Біля нього збереглися до нашого часу два курганні насипи.

Розробники опрацювали пам'ятки у Цумані, Деражному, Пересопниці, Новожукові, Кормині і нанесли на карту. Додали до них живописні природні місцини.

У віртуальній реальності відтворили Хрещатик 1913 року. Це зробили на основі старих фотографій, відео, креслень та малюнків. Екскурсію у 3D форматі розробив історик Кирило Третьяк. Проєкт виконала компанія ADVIN Ukraine.

За допомогою VR окулярів можна проїхатись на трамваї та оглянути знищені споруди. Подорож супроводжується розповіддю. Триває 17 хв.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили туристичний маршрут, який поєднав історичні пам'ятки та неймовірну природу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути