понеділок, 11 жовтня 2021 08:21

Відкрили перший у світі музей-село

Відкрили перший у світі музей-село
Зараз у Скансені представлено понад 150 будинків і садиб XVIII — XX ст. В них збережений інтер'єр, що показує, як жили в ті часи люди Швеції. Фото: Holger. Ellgaard

На шведському острові Юргорден у центрі Стокгольма 11 жовтня 1891-го відкрили перший у світі музей-село просто неба.

На острові Юргорден, що раніше належав шведській короні, 1810-го торговець побудував літній павільйон з мальовничим видом на місто та розбив чудовий сад. Маєток Бургмана був названий "Скансен", оскільки поряд розташовувалася невелика фортеця. Шведською "skans" означає "укріплення". За 80 років історик Артур Хазеліус придбав маєток "Скансен" аби заснувати фольклорний культурно-історичного музец просто неба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бізнесмени скинулися на музей

"Скансен" став першим у світі етнографічним музеєм просто неба. Там зібрані споруди з різних куточків Швеції й навіть цілі комплекси, як, наприклад, кузня, майстерня склодува, пекарня. У перші 20 років свого існування музей значно розширився. Сюди почали звозити будинки й цілі садиби з усієї Швеції, а також звірів для невеликого звіринцю.

Зараз у Скансені представлено понад 150 будинків і садиб XVIII — XX ст. В них збережений інтер'єр, що показує, як жили в ті часи люди різного соціального походження в різних районах Швеції. Назва "Скансен" стала прозивним на позначення етнографічних музеїв просто неба.

У кургані Товста Могила біля теперішнього міста Покров на Дніпропетровщині археолог Борис Мозолевський 21 червня 1971 року знайшов скіфську пектораль - нагрудну прикрасу скіфського царя IV ст. до н.е. Її вага 1148 грам, розмір - 30,6 см у діаметрі, виконана із золота 958 проби. Знайдена пектораль має 3 яруси зображень.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили перший у світі музей-село». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути