неділя, 15 липня 2018 08:20

Від гарячої лави рятувалися мокрими шкурами

Від гарячої лави рятувалися мокрими шкурами
Найбільший вулкан Європи Етна на Сицилії. Фото: Easyvoyage UK

На Італійському острові Сицилія 15 липня 1669 року завершилося найбільше виверження вулкана Етна, яке почалося 11 березня. Загинуло 100 тис. осіб. Це явище змінило вигляд острова. Замок Урсіно біля моря, опинився на відстані 2,5 км од берега.

Назва Етна походить від арабського і в перекладі означає "Гора вогню". Має від 200 до 400 вулканічних кратерів. В середньому кожні три місяці один з них викидає потоки лави. Кожні 150 років внаслідок виверження руйнується одне з селищ, розташованих поруч із вулканом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефектне виверження вулкану Етна зняли на відео

У 1669 році спочатку стався вибух – утворилася 2-метрова тріщина завдовжки 19 км. Із неї випромінювалось яскраве світло. Із шести кратерів почав виходити дим і розліталося біле розпечене каміння. Із сьомого кратера потекла лава. 50 чоловіків із міста Катанія за 30 км, узялися викладати захисну дамбу. Щоб не отримати опіків, одягли мокрі волові шкури. Вони відвернули потік, але лава потекла на інше село. Тому його жителі розвалили дамбу. Це призвело до загибелі понад 20 тис. осіб із Катанії.

Річки розплавленої лави поховали 50 міст, включаючи П'єтро, Кампоротондо, Маскаль і Мистербьянко. Це саме катастрофічне виверження в історії вибухів гори Етна, йому передувало триденне потужний землетрус,

Науковці з Відкритого університету Великій Британії встановили, що найбільший вулкан Європи Етна на Сицилії сповзає до Середземного моря зі швидкістю 14 мм на рік. Попри незначну швидкість вчені переконані, що рух може призвести до катастрофічних наслідків.

Зараз ви читаєте новину «Від гарячої лави рятувалися мокрими шкурами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути