четвер, 27 квітня 2017 04:21

Верховна Рада заснувала перший орден незалежної України

27 квітня 1995 року Верховна Рада України прийняла постанову якою постановила заснувати орден Богдана Хмельницького I, II та III ступенів.

Комісії Верховної Ради України з питань культури та духовності мала подати в Раду для затвердження ескіз, опис та статут ордена.

Орден вирішили прив'язати до радянського ордену Богдана Хмельницького.

Його заснували 10 жовтня 1943 року. Це був єдиний радянський орден із написом не російською мовою ("Богдан Хмельницький"). Орденом в основному нагороджували військовиків зі складу чотирьох Українських фронтів, хоча це не прописувалось у статуті.

Автор: Ордена и медали СССР
  Радянський орден Богдана Хмельницького
Радянський орден Богдана Хмельницького

Проект ордена Богдана Хмельницького в 1995 році так і не реалізували. 3 травня 1995 року Леонід Кучма заснував відзнаку Президента України "Орден Богдана Хмельницького" I, II, III ступеня. Перше вручення відзнаки пройшло 7 травня 1995 року. Нагородили ветеранів Другої світової війни.

Новий статут ордена Богдана Хмельницького затвердили 30 січня 2004 року.

Орденом Богдана Хмельницького нагороджують за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України.

Ордени І та ІІ ступенів виготовляють зі срібла. ІІІ ступеню з нейзильбера. В центрі орден містить геральдичну фігуру "Абданк". Вона була на гербі гетьмана Богдана Хмельницького.

Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено директора ФСБ генерал-полковника Миколу Патрушева. Віктор Ющенко нагородив орденом Богдана Хмельницького І ступеня Муамара Каддафі.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада заснувала перший орден незалежної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути