четвер, 10 грудня 2020 08:21

Вчених почали відзначати преміями

Вчених почали відзначати преміями
Кожен лауреат отримує золоту медаль із зображенням засновника премії Альфреда Нобеля. Фото: https://www.genderculturecentre.org

Найпрестижнішу в світі премію - Нобелівську, вперше вручили в Стокгольмі 10 грудня 1901-го. Премія заснована згідно з заповітом шведського підприємця, винахідника та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля.

Альфред Нобель (1833–1896) розбагатів на виробництві динаміту, який винайшов ­1867-го. Відкриття принесло Нобелю всесвітню славу і фінансове благополуччя. До кінця життя Нобель був власником близько 100 заводів, володарем 355 патентів на різні винаходи. Після смерті стало відомо, що згідно з заповітом велика частина його спадку піде на заснування щорічної премії.

Фонд Нобелівської премії склала сума в 31 млн крон - за нинішнім курсом - близько $250 млн. Щорічний прибуток від спадщини повинен ділитися на 5 рівних частин. Її отримають люди, які в попередній рік принесли найбільшу користь людству в галузі фізики, хімії, медицини, літератури і боротьбі за мир на планеті. Кандидатів щорічно в день смерті Нобеля називає Шведська королівська академія наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцину випробували на покусаному хлопчику

Перше вручення Нобелівської премії відбулося 10 грудня. Того дня лауреатами стали Вільгельм Рентген (Німеччина, фізика), Якоб ван Гофф (Нідерланди, хімія), Еміль Беринг (Німеччина, фізіологія і медицина), Франсуа Сюллі-Прюдом (Франція, література), Жан Дюнан (Швейцарія) та Фредерік Пассі (Франція, премія миру). Кожен лауреат отримав золоту медаль із зображенням засновника премії Альфреда Нобеля, диплом та грошову частину премії.

Французький мікробіолог Луї Пастер 6 липня 1885 року провів першу вакцинацію від сказу 9-річному Жозефу Мейстеру, якого вкусив скажений пес. Пастер створив світову наукову школу мікробіологів, багато хто з його учнів згодом стали видатними вченими. Восьмеро з них отримали Нобелівські премії.

Зараз ви читаєте новину «Вчених почали відзначати преміями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути