понеділок, 06 квітня 2020 17:14

Вчені зробили відкриття завдяки зубам канібала, яким 800 тис. років

Вчені зробили відкриття завдяки зубам канібала, яким 800 тис. років
Вчені порівняли ДНК із зубів людини-попередника та людини прямоходячої Фото: livescience.com

Учені встановили, що відомий як людина-попередник давній вид не був прямим пращуром людей, а був споріднений до нашого еволюційного предка. До висновку дійшли, проаналізувавши ДНК у зубній емалі черепа, якому 800 тис. років.

Залишки людини-попередника, якого назвали Homo Antecessor, виявили археологи 1994-го, копаючи гори Атапуерка на півночі Іспанії. Кістки були зламані та прорізані зубами, що вказувало на канібалізм. Усі скелети мали деякі спільні риси зі скелетами сучасних людей. Тоді вчені припустили, що вид міг бути невловимим предком неандертальців, денисівців та людини розумної. Нове відкриття руйнує старе припущення, повідомляє видання Live Sicence.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли рештки найдавнішої людини

Порівняння генетичних даних із пізнішими зразками людських зубів показало, що вони надто відмінні, аби відповідати тій же гілці еволюційного дерева, що і люди та неандертальці. Вчені наголошують, що цей вид пов'язаний із людьми, але віддалено, як "родинний". ДНК людини-попередника назвали найстарішим успішно проаналізованим зразком людського генетичного матеріалу в історії.

Дослідники виявили найдавніші сліди людської істоти у Європі на пляжі Норфолка у Великій Британії. Відбиток залишила первісна людина 950 тис. років тому.

Вчені переконані, що слід належав людині виду Homo Antecessor - людині-попереднику. Її вважають розвиненішою за Homo Erectus - людину прямоходячу. Дорослі важили близько 80 кг і мали зріст до 1,7 м.

Зараз ви читаєте новину «Вчені зробили відкриття завдяки зубам канібала, яким 800 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути