середа, 11 листопада 2015 16:34

Вчені розкопали давнє місто на заході Ірану

Німецькі археологи вивчають давнє місто біля села Хафт-Таппер на південному заході сучасного Ірану. У часи, коли місто процвітало, ця територія належала Еламській державі. Про результати розкопок повідомляється в прес-релізі Майнцського університету імені Йоганна Гуттенберга.

Автор: Behzad Mofidi-Nasrabadi
  Речі, знайдені в похованні високопоставленої чиновниці в Хафт-Таппер.
Речі, знайдені в похованні високопоставленої чиновниці в Хафт-Таппер.

Як встановили вчені, місто виникло в середині другого тисячоліття до нашої ери за 15 кілометрів на південь від столиці Еламу - міста Сузи. Воно швидко стало одним із важливих центрів держави. У місті з'являлися храми, палаци і площі, а його територія досягла 250 гектарів. Нещодавно знайдений архів клинописних табличок свідчить про розквіт торгівлі та ремесел. Але в кінці XIV століття до нашої ери почався період занепаду. Багато споруд були занедбані, а з матеріалів колишніх палаців люди будували скромні будинки.

Нещодавно археологи з Майнцського університету під керівництвом Безхада Мофіді-Масрабаді виявили, що багато жителів міста було вбито близько 3400 років тому. Вони знайшли рештки декількох сотень чоловік, які безладно лежали на вулиці між руїнами будинків. Їхні тіла, за словами вчених, громадилися стіною. Археологи планують продовжити дослідження з метою з'ясувати подробиці військового конфлікту, який призвів до занепаду міста.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розкопали давнє місто на заході Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути