середа, 20 червня 2012 12:02

Вчені дослідили найдавніший живопис Австралії

Автор: Фото: AP Photo/Bryce Barker
  Серед зображень - люди і тварини
Серед зображень - люди і тварини

Археологи встановили вік найдавніших на даний момент аборигенних малюнків з Австралії. За даними археологів, вони були зроблені близько 28 тисяч років тому. Стаття вчених прийнята до публікації в журналі Journal of Archaeological Science, повідомлення про це наводить інформаційне агентство Associated Press.

Брюс Бейкер, археолог з Університету Південного Квінсленда, виявив кам'яний притулок Наварла Габарнманг (Nawarla Gabarnmang) близько року тому, однак результати датування стали відомі тільки зараз.

Вченому вдалося відшукати серед малюнків тварин і людей ті, що були зроблені за допомогою вугільних пігментів. Саме це дозволило провести датування, засноване на визначенні співвідношення в пігментах ізотопів вуглецю. За словами Бейкера, малюнки з Наварла Габарнманг є найстарішими однозначно датованими зразками наскального живопису, знайденими досі в Австралії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мощі Іоанна Хрестителя пройшли тест ДНК

Найстарішими печерними малюнками в світі на даний момент вважаються зображення вохрових дисків, знайдених у печері Ель Кастільо в Іспанії. Їхній вік, що становить близько 41 тисячі років, дозволив деяким археологам навіть вважати їх справою рук неандертальців.

Для визначення віку іспанських малюнків археологи застосовували інший метод датування. Він полягає у визначенні співвідношення ізотопів урану й торію в кальцитовій патині (нальоті), що покриває наскальний живопис.

Зараз ви читаєте новину «Вчені дослідили найдавніший живопис Австралії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути