середа, 06 червня 2012 14:52

У Франції знайшли "кіно" первісних людей

У Франції знайшли "кіно" первісних людей
Зображення бізона з накладенням двох позицій ніг. Джерело: lenta.ru

Французькі археологи виявили, що доісторичні художники вміли висловлювати в наскального живописі рух за допомогою внесення елементів анімації. Робота дослідників опублікована в журналі Antiquity, її короткий опис наводить Science News.

Автори провели огляд наскального живопису, відомої на цей момент, а також опублікували кілька зразків раніше невідомих малюнків з печер Шові і Ла Бом Латрон (La Baume Latrone).

У 53 зображеннях з 12 печер, розташованих на території Франції, були знайдені елементи анімації. Дослідники розділили їх на три способи передачі руху.

Палеолітичні художники малювали тигрів, бізонів, і антилоп так, що на одному малюнку зображувалися тварини в різних позах, що представляють різні фази руху. Тварин художники зображали з безліччю голів, ніг і хвостів. Це представляли різні "стоп-кадри" руху.

Також стародавні люди зображали різні пози в серії послідовних малюнків - подібно тому, як це роблять в коміксах або режисерських начерках.

Нарешті, археологи виявили кістяні та кам'яні диски, на різних сторонах яких зображувалися різноманітні пози тварин. В середині таких дисків пророблялося отвір, куди вставлялися сухожилля, при розтягуванні яких диски можна було обертати. Дослідники реконструювали диски за наявними знахідками і показали, що при обертанні такі диски створюють ілюзію руху.

Середній вік досліджених малюнків складає близько 30 тисяч років. Раніше інша група дослідників виявила найдавніший вид наскельного живопису в Європі. Малюнків, які також були знайдені на території Франції, було 37 тисяч років.

Зараз ви читаєте новину «У Франції знайшли "кіно" первісних людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути