Ексклюзиви
пʼятниця, 22 листопада 2019 10:43

Вбили учасника мирних переговорів

Вбили учасника мирних переговорів
Убили першого відомого слов'янського посла Фото: twitter

Першого відомого на теренах України посла, князя антів Мезамира вбили авари 22 листопада 560-го. Він проводив переговори про мир та викуп полонених одноплемінників.

Письмову згадку про подію залишив візантійський історик Менандр Протектор.

"Володарі антські перебувають у скрутному становищі й втратили свої надії. Авари грабували і спустошували їхню землю. Гноблені набігами ворогів, анти відправили до аварів посланцем Мезаміра, сина Ідарізіева, брата Келагастова, і просили дозволити викуп деяких бранців зі свого народу. Посланник Мезамір, пустослов і хвалько, після прибуття до аварів закидав їх зарозумілими і навіть зухвалими промовами.

Тоді Котрагір, який був пов'язаний родинними зв'язками з аварами і подавав проти антів дуже неприязні поради, чуючи, що Мезамір говорить пихатішою, ніж як пристойно посланнику, сказав кагану: "Ця людина має великий вплив між антами і може діяти проти того, хто хоч скільки-небудь є ворогом його народу. Потрібно вбити його, а потім без жодного страху напасти на ворожу землю".

Авари, переконані словами Котрагіра, ухилилися від належної до посланця поваги, знехтували правами і вбили Мезаміра. З тих пір більше, ніж раніше стали авари розоряти землю антів, не перестаючи грабувати її та поневолювати жителів", - писав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагається монополізувати слов'янство — режисер серіалу "Слов'яни"

Сама згадка свідчила про зародження рис повноцінної держави у Східних Слов'ян VI ст.

Авари - тюркомовні племена, які заснували власну державу Аварський каганат на теренах Причорномор'я. Відомі, як найбільші вороги слов'ян та тим, що у 602 році знищили племінний союз антів. Внутрішня слабкість та повстання підкорених племен зумовили занепад військової могутності аварів. У 626 році головні сили аварів було вщент розбито під Константинополем. Велике повстання слов'янських племен на чолі з Само, активні дії франків проти аварів, а також внутрішні усобиці призвели до розпаду каганату.

Зараз ви читаєте новину «Вбили учасника мирних переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути