Ексклюзиви
вівторок, 19 листопада 2019 19:25

Василь Сухомлинський ховав свої справжні думки за комуністичною риторикою

Автор: Валерія Радзієвська
  Ольга Сухомлинська
Ольга Сухомлинська

Українського педагога Василя Сухомлинського комуністи вважали чудернацьким і називали "Ісусиком" за ідеї доброти, милосердя і прощення. Про це згадує в інтерв'ю журналу "Країна" його дочка Ольга Сухомлинська.

"Найцінніші речі, які лишилися від батька, - це його рукописи і листи. Те, що написано його рукою. У листах він значно більше розкриває себе як особистість, ніж у своїх педагогічних творах. Більш відвертий, різкий міг бути. Два листи написав і до Хрущова, один – проти запровадження шкіл-інтернатів. Хрущов же був великий мрійник – придумав, як у 1917 році, відмінити сім'ю і передавати дітей на виховання спеціальним органам. Вважав, що після року дітей треба забирати з сімей і виховувати у державних яслях і школах-інтернатах. Держава має виховувати дітей, а матері нехай ідуть працюють на виробництві. Батько у відповідь на це написав Хрущову різкого листа зі словами: "Сім'ю не можна замінити нічим". Відповіді не отримав.

Йому стільки писали листів з усіх куточків Союзу! І він відповідав на кожен лист. Хай там 2-3-слова, але все-одно: дітям, піонерам, студентам. І звичайно було серйозне листування з письменниками і педагогами.

  Василь Сухомлинський на шкільній педраді
Василь Сухомлинський на шкільній педраді

У 1968 році Сухомлинський опублікував у "Літературній Україні" статтю "Джерело невмирущої криниці". Називав таким джерелом, на якому має вибудовуватися виховання і освіта, мову. Сухомлинський писав, що не можуть бути дві рідні мови, що мова, як мати, для людини одна. І це було настільки своєчасним, що він тоді отримав відгуки з різних куточків Радянського Союзу.

Ще в 1961 році батько написав книгу "Духовний світ школяра". Його критикували: "Що таке "духовність"? Це попівське слово". Але він його дуже часто вживав.

В Києві цензура забороняла майже все. Тут вона була значно суворіша, ніж у Москві. Тут дмухали на холодне, боялися прогнівити всесоюзне партійне керівництво і про всяк випадок забороняли все. Тому батько друкувався багато у Москві – у видавництвах "Учпедгиз". "Педагогика".

Я переконана, що батько ховав свої справжні думки за комуністичною риторикою, якої у нього досить багато. Але коли її відкинути, там проступають нові, оригінальні ідеї, взагалі не притаманні радянській педагогіці: іти на природу, звертатися до душі. Багато ідей Сухомлинського увійшли до нової української школи, але творчо переосмисленими.

  Василь Сухомлинський
Василь Сухомлинський

Партійці вважали його чудернацьким, називали "Ісусиком" за ідеї доброти, милосердя і прощення. Але він при цьому говорив, що комунізм – це добре, і вони не мали до чого причепитися. Навіть при тому, що батько стверджував: основне – дитина й особистість, а не колектив. Колектив, на його переконання, може бути якісним тільки тоді, коли буде складатися з яскравих особистостей. Мені здається, що він ховався. За його словами про комунізм треба дивитися, що написано далі. Часто – абсолютно протилежні до комунізму речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Василь Сухомлинський мав аскетичний побут і працював ночами

Звичайно, батько романтизував комуністичні ідеї, сприймав їх ідеалістично. Хоча в листах він уже починав говорити про паростки подвійної моралі у суспільстві.

Пізніше, коли батька вже не стало, ми з братом знайшли серед його книг самвидав "Інтернаціоналізму чи русифікації" Івана Дзюби. Він нам нічого не говорив, але вона була серед книг у шухляді його письмового столу", - згадує Ольга Василівна.

Інтерв'ю з Ольгою Сухомлинською читайте в журналі "Країна".

Вивчаючи індивідуальні особливості учнів, а також умови життя, у яких вони зростають, результати спостережень Василь Сухомлинський записував у щоденник. Невдовзі з"явилися його праці "Серце віддаю дітям", "Павлиська середня школа", "Жива вода криниці", "Народження громадянина". Тодішні педагоги вважали, що вирішальним у вихованні є вплив колективу на особистість. А Сухомлинський ішов від дитини до колективу. Він вважав, що той повинен складатися з розвинених індивідуальностей. Тому книгу "Серце віддаю дітям" спочатку не хотіли друкувати. Методика навчання дітей на природі, а не в класі, також ішла всупереч офіційній педагогіці й багатьох лякала.

Зараз ви читаєте новину «Василь Сухомлинський ховав свої справжні думки за комуністичною риторикою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути