вівторок, 27 лютого 2018 18:48

Валентин Отамановський був членом Центральної Ради і учасником бою під Крутами

Валентин Отамановський був членом Центральної Ради і учасником бою під Крутами
Валентин Отамановський (1893-1964) Фото: Ігор Робак

27 (14) лютого 1893 року у селі Мала Яблунівка – тепер у межах райцентру Сміла на Черкащині народився Валентин Отамановський. Він був організатором Українського військового клубу імені гетьмана Павла Полуботка, депутатом Центральної Ради і учасником бою під Крутами.

"Встаючи за півгодини перед світанням, працював аж до смеркання. Цілком виснажений, у надвечір'я, узявши собаку, найменш людними вулицями виходив на поле біля стадіону й там годину-півтори гуляв, щоб відпочив мозок. Лягав спати о десятій – опів на одинадцяту, бо інакше не витримав би такого сильного напруження", - писав він про роботу над своїми історичними дослідженнями у Вінниці в 1920-х.

У серпні 1929 року вченого арештовують у справі вигаданого Союзу визволення України, яким нібито керував академік Сергій Єфремов. Звинувачують у націоналістичних настроях, організації та керуванні вінницькою філією цього товариства. З квартири Валентина Отамановського вилучають все листування і два примірники журналу "Нові шляхи", що видавали у Львові. Вони фігурували як речові докази зв'язків із закордоном.

"Під час арешту, – згадувала племінниця і похресниця Валентина Савицька, – його мати зняла із себе золотий медальйон на тоненькому ланцюжку і, надівши синові, поблагословила в чорну дорогу".

Отамановський заперечує свою причетність до організації. Слідчі намагаються вибити потрібні їм зізнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували відео відкриття Музею Коцюбинського, якому 90 років

Через три місяці після арешту Валентин Дмитрович пише лист у ГПУ: "Безневинно ув'язнений, я не почуваю вже ніякого прив'язання до життя й відчуваю, як руйнується мій інтелект, а сам я стою на межі божевілля. Щоб припинити ці моральні муки, готовий підписати вам carte blanche (порожній бланк. – Gazeta.ua) або навіть написати свідчення по вашій вподобі, щоб таким чином уможливити скоріше моє засудження, бо далі терпіти не можу й волію смерть. Не припиню повторювати до своєї загибелі, що всі пред'явлені мені звинувачення є неправильними, а я невинно й несправедливо замучений".

Детальніше читайте у журналі "Країна" №6 (409) від 15 лютого 2018 року. Друковану версію можете придбати у точках продажу преси або передплатити (індекс – 37278).

"Валентин Атамановський подав мені телеграму, з якої я довідався, що Шевченківський полк з Ніжина виступив на з'єднання з наступаючими на нас більшовиками, себто, наступає на нас із запілля, - писав у спогадах про Крути Аверкій Гончаренко. - Атамановський був дуже відважний, а що найважливіше було у ньому цінного - це завжди прекрасний гумор. В цій рішальній хвилині він почав порівнювати наш бій з боями шведів і наших з москвинами під Полтавою".

Зараз ви читаєте новину «Валентин Отамановський був членом Центральної Ради і учасником бою під Крутами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути