Ексклюзиви
вівторок, 03 серпня 2021 12:57

У похованні знайшли ніж унікальної форми
4

У Казахстані знайшли ніж рідкісної хвостатої форми
Фото: Акімат Карагандинської обалсті
Його виявили на території історико-археологічного парку Талди у Шетському районі Карагандинської області
Виявили посуд, який закріпляли скобами
Знайшли давнє тесло з ручкою

У Казахстані археологи знайшли унікальний ніж і тесло з руків'ям епохи бронзи.

Його виявили на території історико-археологічного парку Талди в Шетському районі Карагандинської області, повідомили в акиматі.

"В Талди ми досліджували п'ять великих об'єктів епохи бронзи. Вони являють собою земляні кургани, обнесені концентричними огорожами. Тобто плитами, установленими на ребро. Поховання здійснювали в ґрунтових ямах і кам'яних ящиках. Орієнтація захід-схід. У голові ставили керамічний посуд, прикрашений геометричним орнаментом", - сказав археолог Ігор Кукушкін.

Місцеві жителі високо цінували посуд. Коли він бився, то не викидали, а стягували мідними скобами. Жінок ховали разом із браслетами, намистами, гривнами та бляшками. Чоловіків ховали з наконечниками стріл і ножами. В одному похованні знайшли хвостатий ніж.

"Традиційна форма ножів — листоподібна. Заточені з обох боків. Їх можна кваліфікувати як кинджали. Уперше ми знайшли ніж, що належить класу хвостатих. Вістря у нього не пряме, а зігнуте дугою. Одна частина заточена, інша потовщена. Призначення його точно побутове. Він масивний і зручний. Можливо, ніж такої форми — це якесь запозичення", — пояснив Кукушкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 85 золотих елементів - знайшли кінську упряж, яка належала правителю скіфів

Знайшли тесло, схоже на сучасну стамеску.

"Тесло використовували для роботи з деревом. За допомогою нього робили колісниці, піхви, кухонне начиння. Унікальність знайденого інструменту в тому, що в нього є ручка", — сказав археолог.

2019 року в Казахстані виявили рештки молодого чоловіка й жінки, похованих обличчям одне до одного. Могильник датували бронзовим віком - 4 тис. років тому. Казахстанські археологи знайшли його на стародавньому кладовищі, на якому є рештки людей і коней.

Зараз ви читаєте новину «У похованні знайшли ніж унікальної форми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути